Een opbrengsteigendom te gelde maken: zó pak je dat aan

Een opbrengsteigendom te gelde maken

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 juni 2017

Zó pak je dat aan!

Vastgoed wordt gezien als een veilige belegging. Niet alleen kun je een woning kopen in de hoop die later met winst door te verkopen, je kunt ook kiezen voor een opbrengsteigendom. Een opbrengsteigendom of beleggingspand is een onroerend dat je niet zelf betrekt, maar dat je louter verwerft om te gelde te maken. We overlopen een aantal mogelijkheden.

Een opbrengsteigendom te gelde maken: zó pak je dat aan

1. Huurhuis of -appartement

De eenvoudigste optie om munt te slaan uit vastgoed is een volledig huis of appartement verhuren met een klassiek huurcontract. Je kunt speciaal met dit doel een tweede woning aankopen of je kunt een huis of appartement dat je ‘op overschot’ hebt verhuren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een woning die via een erfenis in je bezit kwam en waar je niet zelf wil in gaan wonen. Ook kan het voorvallen dat je gaat samenwonen en niet van plan bent om de eigen woning die je al had te verkopen. Dan is verhuren zeker een interessante optie.

2. Studentenkamers

In studentensteden zoals Gent of Leuven kan het verstandig zijn om een huis op te splitsen in verschillende studio’s of studentenkamers. Op die manier kan het huis meer opbrengen dan wanneer het in zijn geheel verhuurd zou worden. Soms worden zulke opbrengsteigendommen al ‘kant-en-klaar’ opgesplitst verkocht en vermijd je ingrijpende verbouwingswerken.

3. Vakantiehuisje

Een andere optie is om een opbrengsteigendom te verhuren als vakantiehuisje of -appartement. Tegenwoordig verloopt de verhuur steeds vaker via Airbnb. Zeker in toeristische steden, aan de kust of in de Ardennen zijn er altijd wel toeristen te vinden die logies zoeken. Houd er wel rekening mee dat er bij de verhuur van tijdelijke verblijven heel wat meer werk komt kijken dan de verhuur van een woning of een studentenkamer.

4. Parkeergarage

Tegenwoordig is investeren in parkeergarages een heuse trend. Bij de verhuur van een parkeerplaats komt relatief weinig kijken, de onderhoudskosten zijn beperkt en het garandeert een stabiel bijkomend inkomen.

Een opbrengsteigendom verhuren

Ben je geïnteresseerd in een opbrengsteigendom? Informeer je dan op voorhand wel goed over alle formaliteiten die bij de verhuur komen kijken. Eventueel kun je ook besluiten om een vastgoedmakelaar in te schakelen. Maak in elk geval een realistische inschatting van je kosten en je geplande inkomsten.

Lexicon