Een tweede woning kopen in 2013

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 februari 2013

Tweede woning

Vroeg sprak men over een buitenhuis of een vakantiewoning, vandaag is een tweede woning meer dan een simpel optrekje om je vakantie door te brengen. De aankoop van een tweede woning wordt namelijk steeds vaker gezien als een vastgoedinvestering op korte of lange termijn. Amper 25% van de Belgen met een tweede verblijf beschouwt deze woning louter als een vakantieoord.

Een tweede verblijf financieren

Ondanks de economische crisis gaat het goed met de vastgoedmarkt voor tweede verblijven. Een investering in vastgoed brengt steeds meer op dan je geld op je spaarboekje laten staan. Heel wat Belgen dromen dus van de aankoop van een tweede woning. Naar schatting financieren 30% van de Belgen hun tweede verblijf met eigen middelen. De overgrote meerderheid maakt dus gebruik van een vastgoedlening. Een andere mogelijkheid om een tweede verblijf te financieren is een voorschot vragen op jouw groepsverzekering. Je kan van zo’n voorschot genieten, op voorwaarde dat dit gebruikt wordt voor de aankoop, het bouwen of verbouwen van vastgoed in België of de Europese Economische Ruimte. Een tweede verblijf kan eender welk soort vastgoed zijn en mag verhuurd worden voor extra inkomsten.

Belastingen op een tweede woning

Als je een hypotheek aangaat om een tweede verblijf te kopen, heb je in principe geen recht op een fiscale aftrek, want het gaat niet om jouw ‘enige eigen woning’.

 

Op de aankoop van een tweede woning moet je in België registratierechten betalen (10% in Vlaanderen, 12,5% in Wallonië) en 21% BTW (nieuwbouw). Je moet ook jaarlijks roerende voorheffing betalen op je tweede woning.

 

Je hoofdverblijfplaats is vrijgesteld van personenbelastingen, maar dit is niet het geval van een tweede verblijf. In dat geval wordt de belasting berekend op basis van het kadastraal inkomen (geïndexeerd en vermeerderd met 40%). Als het pand zich in het buitenland bevindt, ben je verplicht om jouw huurinkomsten aan te geven.

 

Vergeet niet dat je in de meeste gemeentes ook gemeentebelastingen moet betalen.

Een tweede verblijf rendabel maken

Er bestaan verschillende manieren om een tweede verblijf rendabel te maken. Gaat het puur om een investering, dan is je pand verhuren met een klassiek huurcontract de gemakkelijkste optie. Als je zelf ook enkele weken per jaar van jouw pand wil genieten, kan je de woning verhuren als vakantieverblijf. Je kan beroep doen op een lokaal immokantoor voor alle praktische details: de woning bezoeken, de poetsbeurten organiseren, de huurgelden ontvangen, enz. Hiervoor vragen deze makelaars meestal een vergoeding van 10% op de huur.

 

Lexicon