Een woning kopen of huren: de vraag van 1 miljoen

Een woning huren of kopen: de vraag van 1 miljoen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 7 mei 2015

Het is én blijft de vraag van 1 miljoen in de immobiliënsector: een woning huren of kopen? Er bestaat jammer genoeg geen zaligmakend antwoord op dit dilemma; veel hangt af van je persoonlijke financiële toestand en voorkeur. Feit is wel dat je je maandelijkse huurgeld op geen enkele manier kunt recupereren. Wie een woning koopt en een hypothecaire lening heeft af te betalen, ziet zijn geld (grotendeels) terug bij herverkoop. 

Een woning kopen of huren: de vraag van 1 miljoen

Wat met het startkapitaal?

Hét struikelblok voor wie wil kopen, is het grote startkapitaal dat banken vragen bij het afsluiten van een hypotheeklening. Wie vandaag een woonlening wil aangaan, dient tot 50.000 euro zelf in te brengen. Dat is geld dat jonge koppels vaak niet hebben. En dus nemen zij noodgedwongen hun toevlucht tot de huurmarkt.

Fiscale stimulansen zo goed als onbestaande

Bovendien heeft de overheid de voorbije jaren systematisch alle fiscale stimulansen teruggeschroefd die investeren in vastgoed aantrekkelijk maken. Denk maar aan de woonbonus. Ook die maatregelen spelen in het voordeel van de huurmarkt.

Een woning kopen is een investering

Dus is huren dan op dit moment beter dan kopen? Toch niet! Zoals we hierboven al aanhaalden, is een koopwoning een investering. Je stopt er heel wat geld in, maar door slim te renoveren en op het juiste moment en aan de juiste prijs te verkopen, kun je je geld terugverdienen. Bij een huurwoning gaat dat niet op. Het geld dat je maandelijks aan je huisbaas geeft, ben je onherroepelijk kwijt.

Dus: een woning kopen of huren?

Ons advies? Kun je het startkapitaal voor een hypotheeklening bij elkaar sprokkelen en vind je ergens een buitenkansje om een woning (een huis of appartement) te kopen? Dan heeft twijfelen geen zin! Is het startkapitaal een onoverkomelijk probleem? Dan is huren een goeie optie tot je voldoende bij elkaar hebt gespaard.

Lexicon