Wordt het voor jongeren echt moeilijker om een huis te kopen?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 januari 2014

Vooral de voorzichtigheid van de banken speelt jongeren parten

Steeds vaker wordt er gezegd dat het voor jongeren in België steeds moeilijker wordt om een eigen huis te kopen. En dat is een ramp voor ons Belgen, met een baksteen in de maag. Maar is dat ook echt zo, hebben jongeren vandaag het echt lastiger als de jongeren die pakweg tien jaar geleden een huis kochten? Met een gemiddeld prijs van 188.418 euro voor een woning scoort België in de middenmoot van Europa.

 

De woningprijzen op de Europese markt

Laten we de woningprijzen op de Belgische markt even verder vergelijken met de woningprijzen in de rest van Europa. In 2012 kostte een woning in ons land gemiddeld 188.418 euro. Vergeleken met andere Europese landen, scoren we daarmee in de middenmoot. In Letland, de nummer één in de lijst, betaal je gemiddeld meer dan 200.000 euro. In Ierland betaal je het minste voor een woning, de gemiddelde prijs ligt daar op 160.000 euro. Op het eerste zicht doet België het hier dus helemaal niet zo slecht, al kunnen we wel stellen dat het eigenlijk in heel Europa niet bepaald gemakkelijker is geworden om een eigen woning te kopen.

De Belgische woningprijzen stabiliseren

Voor de crisis waren er grote sprongen in de woningprijzen in België, maar sinds de crisis stabiliseert die prijs zich. “De prijzen volgen ongeveer het ritme van de inflatie”, aldus Dajo Hermans, woordvoerder van de federatie van Vlaamse vastgoedmakelaars. Voor de crisis stegen de woningprijzen wel fors, elk jaar met 6 tot 8 procent. Daardoor betalen we in vergelijking met tien jaar geleden het dubbele voor een gewone woning. Hermans verwacht dat de woningprijzen de komende jaren stabiel zullen blijven.

Vooral de banken spelen jongeren parten

"Het wordt echt moeilijker voor jongeren om een huis te kopen", zo besluit Hermans. De hoofdreden is echter niet de hogere woningprijs, maar wel het feit dat de banken vandaag de dag veel voorzichtiger zijn. Daar waar men vroeger tot 140 procent van de aankoopprijs kon lenen, is dat nu vaak beperkt tot slechts 80 procent. Dat betekent dat jongeren nog ruim 20 procent van de aankoopprijs moeten ophoesten, wat al gauw neerkomt op 50.000 euro. Zeker als de ouders geen handje toesteken, is dat voor jongeren alles behalve evident.

 

Lexicon