Energie besparen: maak je verwarming winterklaar

Geschreven door Renaud Chaudoir op 8 november 2013

Laat een vakman je verwarmingsinstallatie onderhouden

De herfst is de ideale periode om je verwarming winterklaar te maken. Het risico op CO-vergiftiging is dan het grootst omdat het mistig en windstil is. En CO-vergiftiging kan in het slechtste geval fataal aflopen. Wanneer je je verwarmingsinstallatie laat controleren, gaat het rendement ook omhoog en op die manier kan je heel wat energie besparen

Verwarmingsinstallatie laten onderhouden door een vakman

In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om je verwarmingsinstallatie te laten controleren door een erkend vakman. Heb je een stookinstallatie op vloeibare of vaste brandstof (kolen, hout of mazout)? Dan moet het onderhoud jaarlijks gebeuren. Als je een gasketel gebruikt, moet je de installatie om de twee jaar onder handen laten nemen. Wanneer je een onderhoud laat uitvoeren door een erkend specialist, ontvang je ook een officieel certificaat.

Risico op CO-vergiftiging stijgt

Ieder jaar duiken er wel berichten op in de media over mensen die door CO-vergiftiging zijn gestorven. Tijdens de herfst en de winter stijgt het risico op CO-vergiftiging omdat de verluchting niet optimaal is: er is minder wind en de verbrandingsgassen kunnen moeilijker worden afgevoerd. Niet iedereen is zich ervan bewust, maar het is heel belangrijk om je verwarmingsinstallatie op regelmatige basis te laten controleren.

Energie besparen dankzij een beter rendement

CO-vergiftiging is niet de enige reden om je verwarmingsketel te laten controleren. Wanneer je verwarmingsinstallatie optimaal werkt, zal het rendement erop vooruitgaan. Energie besparen is het logische gevolg. De installatie zal verder ook minder vervuilen. Zo heb je twee vliegen in een klap.

Beter voorkomen dan genezen

Met een aantal eenvoudige tips zal je verwarmingsinstallatie optimaal werken en kan je op je beide oren slapen.

 

  1. Laat je verwarmingsinstallatie altijd door een erkend vakman plaatsen;
  2. Zorg voor genoeg verluchting in je woning;
  3. Laat de installaties regelmatig door een erkend vakman onderhouden.

 

Lexicon