Energiebesparende maatregelen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 augustus 2012

Vermijd te hoge verwarmingskosten via energiebesparende maatregelen

Met z’n allen betalen we te veel verwarmingkosten. Volgens het Vlaams Energieagentschap zelfs tot 58% wat overeenkomt met een aanzienlijke geldsom per jaar. Warmte die ongemerkt uit de woning ontsnapt is de boosdoener. De remedie? Isoleren en dus energiebesparende maatregelen nemen.

Verwarmingskosten zijn hap uit het gezinsbudget

Dat onze energieprijzen tegenwoordig de pan uitswingen, ondervinden we iedere maand wanneer de energiefactuur in de brievenbus valt. Om je idee te geven van de omvang: sinds 2009 is de stookolieprijs met 80% gestegen en de prijs van aardgas met 25%. Ook al is er in 2012 een tijdelijke bevriezing van de elektriciteits- en aardgasprijs ingevoerd, verwarmingskosten blijven doorwegen op het budget van een doorsnee gezin.

Vergelijk de energieleveranciers

Om te beginnen doe je er goed aan om de juiste energieleverancier te kiezen. Op de website van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) vind je een handige tool (de V-TEST) waarmee je op basis van objectieve criteria de verschillende elektriciteits- en aardgasproducten kan vergelijken. Maar daarnaast bestaat er een veel eenvoudigere manier om minder verwarmingskosten te betalen: energiebesparende maatregelen nemen.

Energiebesparende investeringen lonen

De Vlaamse overheid voert heel wat promotie om mensen aan te sporen hun huis ingrijpend te isoleren. Jaarlijks nemen meer dan 200.000 gezinnen het initiatief om de isolatiewaarde van hun woning te optimaliseren. Een energiebesparende investering is meer dan de moeite waard en betaalt zich snel terug. Je ziet niet alleen de getallen op je energiefactuur naar beneden gaan, maar kan ook gebruikmaken van overheidspremies. Bovendien ziet de fiscus dit ook graag gebeuren: de facturen van energiebesparende investeringen kan je van de belastingen aftrekken.

Energieaudit: doorgedreven analyse

Je huis isoleren, hoe begin je eraan? Laat eerst en vooral een energieaudit uitvoeren. Daarmee kom je te weten waar de grote energievreters zich bevinden en zo neem je de gepaste energiebesparende maatregelen om het energieverbruik terug te schroeven. Energieaudits worden door erkende energiedeskundigen uitgevoerd die bij je thuis langskomen. Het gaat om een doorgedreven analyse: ramen, deuren en vensters worden onder de loep genomen, er wordt nagegaan in welke mate je huis geïsoleerd is, hoe je je woning verwarmt en warm water produceert. Daarna ontvang je een gedetailleerd rapport met aanbevelingen.

Milieuvriendelijke energiebesparende maatregelen 

Sowieso zijn er een aantal energiebesparende maatregelen die de moeite waard zijn om van naderbij te bekijken. Voor je ramen en deuren kies je beglazing met een hoge isolatiewaarde. Isoleer ook je dak want daarlangs ontsnapt er veel warmte. Verder besteed je best aandacht aan de ventilatie en de productie van sanitair warm water. Je kan nog een stap verder gaan en investeren in een water- of warmtepomp en zonnepanelen. Zonlicht is immers een duurzame energiebron die het nooit laat afweten en ons klimaat geen schade berokkent.      
 

Lexicon