Energiepremies bij mede-eigendom worden verhoogd en versoepeld in Vlaanderen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 januari 2014

Goed nieuws voor mensen die in een appartement wonen in Vlaanderen: in 2014 geldt er geen maximum meer voor bepaalde premies, waardoor premies voor werken aan grote oppervlakten een stuk hoger kunnen liggen. Vooral voor wie een appartement koopt of verhuurt is dat goed nieuws: bij appartementsgebouwen moeten immers vaak grote oppervlakten worden aangepakt, zodat bijvoorbeeld alle appartementen kunnen genieten van betere isolatie.

 

Geen plafonds meer voor bepaalde energiepremies

Tot nu toe waren er nog plafonds voor de premies die netbeheerders gaven voor dak-, zoldervloer-, vloer-, spouwmuur- en buitenmuurisolatie en voor hoogrendementsbeglazing. In 2014 vallen deze plafonds echter weg, waardoor men hogere premies kan krijgen indien grotere oppervlaktes worden aangepakt, wat bij appartementsgebouwen vaak het geval is. Er gelden nog wel plafonds voor de combipremie voor de gelijktijdige investering in nieuwe ramen met hoogrendementsbeglazing en muurisolatie en voor zonneboilers en warmtepompen, maar die maximale bedragen mogen vanaf nu wel vermenigvuldigd worden met het aantal wooneenheden.

Soepelere regelgeving rond premies voor mede-eigendom

De regelgeving rond de energiepremies voor mede-eigendom zijn ook een stuk versoepeld. Tot nu toe voorzag het energiebesluit enkel in premies voor de vereniging van mede-eigenaren voor de gemeenschappelijke delen, en in premies voor individuele eigenaars, verhuurders of vruchtgebruikers voor werkzaamheden aan private delen. Dankzij de nieuwe regelgeving kan de vereniging van mede-eigenaars ook in geval van een gezamenlijke investering en een gemeenschappelijk factuur, en met schriftelijk akkoord van alle individuele investeerders in hun naam en voor hun rekening een premie-aanvraag indienen. Voor dergelijke werken is dan wel een drie vierde meerderheid van de stemmen nodig.

 

Lexicon