Het energieprestatiecertificaat: nog (te) weinig gekend

Geschreven door Renaud Chaudoir op 6 november 2012

EPC geeft je woning een energiescore

Het energieprestatiecertificaat is sinds meer dan een jaar verplicht, maar is amper in onze zeden doorgedrongen. Ook al kennen de meeste Belgen het bestaan ervan, toch twijfelen vele aan de doeltreffendheid en het belang.

Wat is het energieprestatiecertificaat?

Eigenlijk is het energieprestatiecertificaat (EPC) een energetische identiteitskaart van een gebouw. Het toont de energiescore en geeft een beeld van het theoretische energieverbruik. Het EPC volgt op een energieaudit en moet de volgende info bevatten:

  • Het energieverbruik van een woning op een schaal van A (heel zuinig) tot G (heel energie-opslorpend).
  • De CO2-uitstoot.
  • De algemene energieprestatie van het gebouw.
  • De aan- of afwezigheid van een ventilatiesysteem en vormen van hernieuwbare energie.
  • Aanbevelingen om de energieprestaties van een woning te optimaliseren.

Het energieprestatiecertificaat is in Brussel en Wallonië sinds 2011 verplicht voor de aankoop of huur van een woning. In Vlaanderen is het Vanaf 1 januari 2012 zelfs verplicht om het kengetal en het adres van de woning of de unieke code van het certificaat te vermelden in de advertenties waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Weinig animo

Het minste wat we kunnen stellen is dat het energieprestatiecertificaat weinig populair is bij huiseigenaars. Zij hebben het moeilijk met de hoge prijs en de bijkomende belasting. Verder is er een achterstand voor het afleveren van de certificaten en wordt ook de expertise van de experts in twijfel getrokken.


En natuurlijk kunnen we er niet omheen dat energieprestatiecertificaten zelden in het voordeel van eigenaars  spelen. De voornaamste reden is de leeftijd van de gebouwen. Zo is 70% van het vastgoed in Wallonië en Brussel verouderd en laat de isolatie te wensen over.

Controles van het energieprestatiecertificaat 

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) controleert steekproefsgewijs op de aanwezigheid van een EPC bij woningen, appartementen, ... die te koop of te huur worden aangeboden via immokantoren, websites en advertenties. Hou er ook rekening mee dat je het EPC bij de ondertekening van de notariële akte moet kunnen voorleggen.

 

Lexicon