Blankenberge, picture by Gestebier.

Er blijft muziek zitten in Blankenberge

Geschreven door Geert Degrande op 12 juli 2018

Blankenberge staat er als familiebadplaats om bekend dat er altijd wel wat valt te beleven. Er is veel animo en activiteit en daaruit volgt bijna vanzelf dat de stad ook op vastgoedvlak vaste bewoners, tweede verblijvers en vakantiegangers blijft aantrekken. 

Blankenberge, picture by Gestebier.Vincent Verhaeghe (Agence Verburgh) en Paul Vancouillie (Boarte) wijzen erop dat er op alle mogelijke vlakken sprake is van vernieuwing en dat die vernieuwing een belangrijke motor is om alle economische radertjes perfect te doen draaien.

De mooiste plek op aarde voor wie zand met schelpjes lust…   

Blankenberge blijft voor muziekliefhebbers natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de gelijknamige monsterhit van Hugo Matthysen, die zowat iedereen in het land kan meebrullen.

Blankenberge Blankenberge, wonderschone stad
Ik wou dat ik in m'n achtertuin zo'n Blankenberge had
Blankenberge Blankenberge, parel aan de kust
De mooiste plek op aarde voor wie zand met schelpjes lust”, klinkt het onder meer in dat lied.

Blankenberge heeft hoe dan ook iets met muziek. Zo is de kustplaats op 12 augustus opnieuw de gaststad voor Radio 2 Zomerhit 2018, het grootste muziekfeest van Vlaanderen. Muziekminnend Vlaanderen wordt dan verwacht op de zeedijk, ter hoogte van de vuurtoren voor de bekroning van het beste uit de populaire Vlaamse muzieksector van het afgelopen jaar. En op 3 augustus vindt in Blankenberge met Vlaanderen zingt, het samenzangspektakel bij uitstek plaats. Mensen kunnen er uit volle borst meezingen met bekende chansons en schlagers.

Ook 5 augustus is in Blankenberge een datum om in te lijsten, want dan vinden de jaarlijkse Paravangfeesten plaats die de vissersfolklore centraal plaatsen met daarbij onder meer ook aandacht voor volksspelen. De kunstliefhebber kan deze zomer, tot 30 september in de Blankenbergse centrumstraten dan weer genieten van sculpturen. De stad tekende immers opnieuw een gratis wandeling uit langs een beeldenparcours. Er staan werken van vijf kunstenaars aan het Sint-Antoniuspark aan het stadhuis, het Leopoldpark, Sint-Rochusplein, het Koning Leopold III-plein, de Franchommelaan en de De Smet de Naeyerlaan.  

Vernieuwing als belangrijke motor

Het beeldenparcours is een duidelijke uiting van de vernieuwingsdrang die in Blankenberge manifest aanwezig is. “Dat is in elke sector noodzakelijk”, zegt Vincent Verhaeghe. “Vernieuwing is immers de motor van de economie. Niet voor niets gaat er geen dag voorbij of overal klinkt het mantra van de noodzaak aan innovatie.”  De bekende ondernemer Jan Kriekels, die onder meer dankzij zijn deelname aan het programma The Sky is the Limit, schreef er zelfs een boek over met de titel “Innovate or die”.

Initiatieven om de stad te doen leven zorgen in ieder geval voor die vernieuwing”, geeft Vincent Verhaeghe nog aan. “En precies daardoor floreert ook de vastgoedmarkt. Zelf mikken we als ervaren syndicus, verhuurder en herverkoper trouwens ook op vernieuwing want om onze klanten nog beter te kunnen dienen, verhuizen we begin volgend jaar naar een nieuw kantoor vlak naast het kantoor van waaruit we nu actief zijn.” De vernieuwingsdrang in Blankenberge komt overigens ook tot uiting in het sinds kort volledig vernieuwde station. De nieuwe vertrek- en aankomsthal in het station oogt knap en modern en wil op die manier van Blankenberge een nog interessantere zomerbestemming maken.

De nieuwe stationshal oogt ruim en kenmerkt zich door veel lichtinval en de vele grijstinten. De hal sluit dus naadloos aan bij de nieuwe centrumstraten en het nabije Leopold III-plein, die in dezelfde kleuren zijn vernieuwd. In het stationsproject is er trouwens ook aandacht voor de bouw van een nieuwe woonwijk met een mix aan private en sociale woningen.

Deeleconomie in het nieuwe wonen

Ook daaruit blijkt dat we het stilaan niet langer alleen over “het nieuwe werken”, maar ook over “het nieuwe wonen” moeten hebben. “We zien de laatste tijd ook op het vlak van wonen inderdaad veel vernieuwing opduiken”, geeft Paul Vancouillie aan. Residentie Papilio is daar een spraakmakend voorbeeld van. Het gaat om een nieuwbouwproject, opgetrokken in moderne stijl, gelegen vlakbij centrum en strand. Tot zover is er weinig nieuws onder de zon.

Maar het gaat wel om een project dat perfect kadert in betaalbaar wonen”, zegt Paul Vancouille nog, “met woonunits van minder dan 200.000 euro, een prijs die haalbaar is omdat we de grond tegen een zeer goedkope prijs hebben kunnen aanschaffen. Bovendien starten we daar met een uniek experiment door een elektrische deelwagen exclusief ter beschikking te stellen van de bewoners van het gebouw. De deeleconomie maakt opgang, er wordt steeds vaker gezegd dat jonge mensen gebruik boven bezit verkiezen en we beginnen met zijn allen te beseffen dat ook kleine inspanningen kunnen helpen om op een meer ecologische en duurzame manier te leven. Vandaar dus dat wij in deze nieuwe residentie met dit vernieuwende project starten. Want vernieuwing is inderdaad de motor die de markt op alle vlakken zuurstof kan geven.” 

Lexicon