Evere ontvangt Città Slow certificaat

Geschreven door Renaud Chaudoir op 7 november 2012

Slow living heeft ook betrekking op stedelijk woonbeleid

Città Slow betekent letterlijk trage stad. Evere heeft onlangs deze bekroning in de wacht gesleept. Het is een erkenning waarmee de gemeente wordt beloond om de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren. In België hebben al een aantal gemeenten dit label behaald: Chaudfontaine, Edingen, Lens en Silly. De titel zinspeelt op het concept van Slow Living.

Duurzaamheid stedelijk beleid

Città Slow is een internationaal label dat zo’n 160 steden in 25 landen groepeert. Het richt de schijnwerpers op levenskwaliteit dat onder andere tot uiting komt in de omgeving, de culture beleving en de productie van lokale producten. Ook duurzaamheid, mobiliteit en respect voor het milieu staan hoog op de agenda.   

Strategisch plan voor sociale samenleving

De erkenning als Città Slow komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Gemeenten die de ambitie hebben om deze erkenning te verkrijgen, moeten eerst en vooral een duidelijk strategisch plan opstellen. Het is een werk van lange adem dat tot 20 jaar (in het geval van Evere) in beslag kan nemen. De succesvolle implementatie is het resultaat van een algemene toekomstvisie die een sociale en coherente samenleving vooropstelt.

Slow living in opmars

Città Slow refereert aan Slow Living, een fenomeen dat overgewaaid komt vanuit Amerika en Canada. Het vormt een tegengewicht voor een maatschappij waarin alles almaar sneller en harder gaat. De essentie is het welzijn van mensen die in harmonie leven met de natuur en hun omgeving. Ze focussen op de lange termijn en besteden extra aandacht aan lokale producten, de impact van productie op het klimaat en gebruikte materialen.

Cocoon focust op Slow Desing

Slow Architecture en Slow Design zijn twee onderdelen van Slow Living. Het concept staat overigens ook centraal op de design en lifestyle beurs Cocoon die van 17 tot 25 november plaatsvindt in Brussel. 

 

Lexicon