Luxevastgoed

Externe factoren hebben weinig invloed op luxevastgoed aan de kust

Geschreven door Geert Degrande op 3 november 2020

Ook luxevastgoed aan de kust blijft het op de vastgoedmarkt erg goed doen. Ook kopers die over de nodige financiële Luxevastgoed middelen beschikken, lijken in de ban van de trend om “lokaal te kopen”. Of dat ook met de coronacrisis te maken heeft, lijkt weinig waarschijnlijk, want op luxe lijkt de grootste crisis die we sinds de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt alsnog weinig vat te hebben. 

Altijd gegadigden

De luxe van zeezicht blijft één van de meest gegeerde eigenschappen van een appartement aan de kust. Maar als bewoners of tweedeverblijvers dat panorama kunnen aanschouwen vanuit een zeer luxueus appartement uit de absolute topklasse van het vastgoedaanbod, dan is dat zeezicht nog veel meer waard. Externe factoren, zoals de coronacrisis, hebben daar weinig vat op. Integendeel zelfs, want hoe exclusiever, hoe aantrekkelijker de investering erin is voor mensen die over ruime budgetten beschikken. Het bezit van een luxueus appartement aan de kust blijft een mooi statussymbool en biedt nog altijd uitzicht op een latere verkoop met een mooie meerwaarde. En zelfs met de verhuur van luxevastgoed aan de kust valt voor sommigen een zeer mooie cent te verdienen want er zijn altijd mensen bereid om behoorlijk wat geld te betalen om zich, al was het maar een week, even “koning van de wereld” te wanen. Met andere woorden: voor luxevastgoed aan de kust zullen altijd gegadigden zijn. 

Prijzen van luxevastgoed kunnen als gevolg van verschillende criteria sterk uiteenlopen  

Wanneer kunnen we spreken van luxevastgoed? Dat is een interessante vraag, want de criteria om vastgoed te kunnen onderbrengen in dit specifieke segment van de vastgoedmarkt verschillen van land tot land. In het laatste rapport dat het internationale makelaarsnetwerk Christie’s publiceerde over de markt van het luxevastgoed is te lezen dat kwaliteit, verfijning en exclusiviteit, onder andere door een unieke locatie, de belangrijkste kernwoorden zijn om luxueus vastgoed te definiëren.  De gemiddelde prijs voor een woning met al deze kwaliteiten zou volgens Christie’s zowat 2 miljoen dollar  of 1,8 miljoen euro bedragen. Maar dat is natuurlijk een internationale norm. In eigen land spreken sommigen van luxevastgoed bij prijzen van 1 miljoen of zelfs 750.000 euro. Ook de door Christie’s gehanteerde prijs is trouwens uiteindelijk maar een gemiddelde, want er zijn nog aanzienlijke prijsverschillen naargelang van de omgeving waar de betrokken panden zich bevinden. Een prijsvergelijking van twee identieke appartementen met grote luxe, waarvan het ene zeezicht biedt en het andere niet, zal altijd in het nadeel uitvallen van het appartement zonder zeezicht. Ook de vraag of een luxeappartement aan zee moet dienen als vaste verblijfplaats of als tweede verblijf, heeft een – weliswaar beperkte – impact op de prijs. Hetzelfde geldt voor de vraag naar de exacte locatie van het luxevastgoed. Steden als Parijs, Londen, Monaco en New York, maar ook Dubai, Sydney of Hong Kong worden beschouwd als belangrijke wereldhoofdsteden voor exclusief onroerend goed. Met een budget van pakweg 2 miljoen euro zal een koper zich Monaco bijvoorbeeld tevreden moeten stellen met een heel bescheiden flat van nauwelijks 40 vierkante meter, terwijl hetzelfde budget aan onze kust al ruime mogelijkheden biedt.  Maar ook binnen de landen en steden die er op het vlak van luxevastgoed een bepaalde reputatie op nahouden, kunnen de prijzen nog sterk verschillen. In Beverly Hills, bij Los Angeles, moeten kandidaat-kopers van luxevastgoed over een drempel van 8 miljoen dollar. Uiteraard is dat niet voor een ruim koperspubliek weggelegd. Ook luxepanden in de wijken Kensington in Londen en Manhatten in New York zijn geen spek voor de bek van Jan met de Pet. Voor minder dan een bedrag van om en bij de 20 miljoen euro zal je daar geen vastgoed vinden dat expliciet “luxueus” wordt genoemd.

Trends op de markt van de luxemerken

Luxevastgoed aan de Belgische kust is vanzelfsprekend enkel weggelegd voor een beperkt publiek, maar in vergelijking met de hierboven genoemde buitenlandse voorbeelden, valt het kostenplaatje dus nog mee. Vastgoed is ook maar één element van de ruimere luxemarkt. Daarom is het interessant om te kijken hoe het publiek aankijkt tegen de trends en ontwikkelingen binnen de luxemarkt van bijvoorbeeld haute couture, auto’s, exclusieve reizen en juwelen. Het rapport “World Luxury Tracking” dat eind 2019 verscheen, geeft daar enig inzicht in. De belangrijkste trends blijken daarin een toenemende aandacht voor online-aankopen, meer aandacht voor de mate waarin luxemerken omgaan met sociale en ecologische uitdagingen en de nog altijd erg sterke appetijt van de groeiende Chinese middenklasse voor luxe. Hoewel die drie trends erop wijzen dat ook het luxesegment niet ontsnapt aan wereldwijde golfbewegingen, is de invloed ervan op luxevastgoed aan de Belgische kust erg beperkt.  Kopers van dure panden willen het vastgoed immers nog altijd ook zien en voelen of ze er een klik mee hebben, bouwbedrijven en makelaars zijn geen merken die producten laten vervaardigen door arbeiders in lageloonlanden, en de Chinese superrijken zullen hun steven veel meer richten naar luxepanden in Londen en Parijs dan naar topvastgoed aan de Belgische kust.  Met andere woorden: de trends die in het rapport naar voor komen, hebben misschien wel invloed op mode, parfum en horloges van luxemerken, maar veel minder op vastgoed.

 Luxe kan meer zijn dan zeezicht alleen

Overigens moeten we wel onderstrepen dat zeezicht uiteraard niet enige luxecriterium is. Er is ook vastgoed aan de kust te vinden – in huizen en appartementen – dat zijn luxueuze status net niet aan dat zeezicht ontleent. Een exclusieve wijnkelder, een thuisbioscoop, een buiten- of binnenzwembad, een tennisbaan, paardenstallen of een aanlegsteiger zijn net zo goed elementen die kenmerkend kunnen zijn voor luxevastgoed. Sterker nog: sommige kandidaat-kopers van exclusief vastgoed gaan ook in de nabijheid van de kust eerder op zoek naar één of meer van die elementen dan naar het zo opgehemelde zeezicht. Al zal niemand ontkennen dat ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten voor luxe-appartementen aan de kust nog altijd in de eerste plaats azen op locaties die wel dat zeezicht bieden. Denk bijvoorbeeld maar aan het project The One op de hoek van de Ruzettelaan en de Koning Albert I-laan in Blankenberge. Omdat het met zijn iconische architectuur, zijn bijzondere vormgeving en zijn grote glaspartijen doet denken aan de schitterende huizen die we te zien kregen in de bekroonde Amerikaanse topserie Big Little Lies, zal het door velen als bijzonder luxueus worden ervaren. Omdat luxueus leven en beleven centraal staat bij The One, telt de exclusieve residentie ook een Community Box op de negende verdieping. Alle bewoners kunnen in deze mooi ingerichte en goed uitgeruste multifunctionele ruimte terecht. Het is er genieten van een subliem zeezicht, groot terras, keuken en bar. De Community Box vormt voor de bewoners een leuke plek om af te spreken met hun gasten en kan bovendien ook eenvoudig gereserveerd worden voor een privéfeest. The One is echter slechts één van de nieuwbouwprojecten met luxueuze topappartementen dicht bij de branding. Ook Groep Versluys laat zich in dit segment zeker niet onbetuigd. Het project Ensor Tower bijvoorbeeld is alleen al op architecturaal vlak van bijzonder hoogstaande kwaliteit. Daarnaast is er ook sprake van een perfecte afwerking, die kandidaat-kopers het vooruitzicht biedt om elke dag in een droomdecor te ontwaken. Door de tijdloze vormgeving en het gebruik van duurzame kwaliteitsmaterialen gaat de inrichting vele generaties mee. Grote raampartijen in combinatie met brede terrassen garanderen elk appartement een adembenemend uitzicht en een ongeëvenaard ruimtegevoel

De conclusie is dan ook simpel. Luxevastgoed aan de kust blijft een onvervalste topper in vastgoedland.