eigen woning

Financiële haalbaarheid baart kopzorgen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 12 oktober 2015

Jonge Belgen hechten veel belang aan eigen thuis

Jonge Belgen hebben – net zoals hun ouders – een baksteen in hun maag. Ze houden van zekerheid en willen zich zo snel mogelijk settelen. Toch baart de toekomst hen ook zorgen. Bijna zeven op de tien Belgische jongeren maakt zich zorgen over de financiële haalbaarheid van een eigen woning, zo blijkt uit een rondvraag van het Kenniscentrum over het belang van thuis (iliv).   

eigen woning

Jongeren bezorgd over eigen woning

Is een eigen huis of appartement nog haalbaar? Het is een vraag waar heel wat jongeren van wakker liggen. 66% van de jongeren is ervan overtuigd dat de stijgende woningprijzen een impact zullen hebben op hun leven. Ze zijn niet alleen ongerust over het financiële plaatje. Ook de beschikbare ruimte is een aandachtspunt. 57% is van mening dat de schaarser wordende woonruimte hun doen en laten zal beïnvloeden. 

Eigendom hoe dan ook belangrijk

Ondanks de obstakels vindt 66 procent van de respondenten het belangrijk om een eigendom te hebben. Dat blijkt ook uit de cijfers. Is eigenaar van een woning:

  • 2% van de 18-22-jarigen
  • 20% van de 23-26-jaringen
  • 45% van de 27-30-jarigen

Bijna de helft van de late twintigers heeft dus een eigen woning. Ondanks de risico’s, is vastgoed nog altijd in trek bij Belgische jongeren. De maandelijkse lasten van een eigen woning zijn wel aanzienlijk. 39% van de twintigers betaalt meer dan 1.000 euro per maand af.

Hotel Mama blijft populair

Heel wat jongeren springen omzichtig om met hun centen. Om hun woondroom te verwezenlijken blijven ze lang bij hun ouders wonen. Maar liefst 39% van de 18-30-jarigen woont nog thuis. 9 op de 10 doet dat omwille van financiële redenen. Op die manier kunnen ze een spaarpotje aanleggen.

Bovendien doen heel wat ouders (of grootouders) ook een financiële inspanning. 4 op de 10 Belgische jongeren krijgt steun voor de aankoop van hun woning.

Bron: iliv.be

Lexicon