Gas en elektriciteit duurder vanaf 1 januari 2013

Geschreven door Renaud Chaudoir op 30 november 2012

Energiefacturen zouden met meer dan 10% stijgen

Slecht nieuws voor de Belgische consument: in 2013 zal je dieper in je geldbeugel moeten tasten om de energiefactuur te betalen. Experts voorspellen een stijging van de elektriciteitsprijzen met 10 tot 15%, terwijl de gasprijzen zouden stijgen met 9 tot 13%. Vanwaar komt deze prijsstijging? En wie zal de factuur betalen?

Sinds 1 april 2012 mochten de energie- en gasleveranciers hun energietarieven niet meer verhogen. De overheid had hen immers verboden om hun prijzen nog te verhogen in functie van de prijsstijging van petroleumproducten zoals gas en elektriciteit. Dankzij deze bevriezing van de energieprijzen, zijn de gas- en elektriciteitstarieven de voorbije 8 maanden niet meer gestegen in België. Deze overheidsmaatregel loopt echter op 1 januari 2013 ten einde. Omdat de regering het niet eens geraakt over de berekening van de gas- en elektriciteitsprijzen, krijgen de leveranciers vanaf 2013 opnieuw vrij spel. 

De Belgen hebben 200 miljoen euro gespaard in 2012

Volgens de overheid heeft de bevriezing van de energieprijzen ervoor gezorgd dat de Belgen samen zo’n 200 miljoen euro konden sparen. De energieleveranciers zouden op hun beurt verlies hebben geleden omdat ze de prijsstijging van petroleum niet konden doorrekenen aan de klant, en willen in januari dat verlies goedmaken door een prijsverhoging in te voeren. Lampiris zou de gasprijzen bijvoorbeeld 10% duurder maken, hoewel het volgens het bedrijf “onmogelijk is om het geleden verlies te compenseren”.

Naar een nieuwe bevriezing van de energieprijzen?

Vandaag zijn Minister van Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte (sp.a) en Staatsecretaris van Energie, Melchior Whatelet (cdH) het nog steeds niet eens over een nieuw akkoord omtrent de energieprijzen. Zelfs al wordt op korte termijn een akkoord bereikt, dan nog zal het niet mogelijk zijn om een nieuwe bevriezing van de energieprijzen in te voeren voor april 2013. Een verhoging van de energieprijzen op 1 januari lijkt dus onvermijdelijk.

Oplossingen om te vermijden dat je te veel betaalt

Sinds september kunnen consumenten vrij veranderen van energieleverancier, wat ook de overeengekomen contractduur is. De consument dient enkel rekening te houden met een opzegtermijn van één maand. Het is dus interessanter dan ooit om alle prijzen goed met elkaar te vergelijken.

 

Ook initiatieven voor groepsaankopen worden steeds belangrijker. De idee is om de energieaanvragen van verschillende consumenten te groeperen om beter te kunnen onderhandelen over de energietarieven. Het grootste initiatief op dit vlak werd genomen door Test-Aankoop, waarmee meer dan 152.000 mensen zich konden inschrijven voor een goedkoper energietarief.

 

Lexicon