Gevelrenovatie

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 november 2012

Je huis beschermen en een nieuwe uitstraling geven

Gevelrenovatie zorgt ervoor dat je huis beschermd wordt tegen alle weersomstandigheden. Als de gevel van je woning beschadigd is, zal er immers gevolgschade zijn in de rest van de woning.

Daarnaast is gevelrenovatie ideaal om je huis een nieuwe uitstraling te geven. Een verwaarloosde, beschadigde of verweerde gevel maakt geen goede indruk, zeker niet als je van plan bent om je huis te verkopen. Als je huis er langs de buitenkant goed uitziet, wordt de verkoopbaarheid enorm verhoogd.

De gevelrenovatie in 3 stappen

Een gevelrenovatie gebeurt meestal in drie verschillende stappen. Eerst worden de oude voegen verwijderd, daarna wordt de gevel gereinigd, waarna de voegen opnieuw gevuld worden.

 

1. Oude voegen verwijderen

 

Eerst en vooral is het belangrijk dat alle voegen die te poreus zijn verwijderd worden. Horizontale voegen worden uigeslepen, terwijl verticale voegen verwijderd worden met een breekhamer op luchtdruk.

 

2. Gevelreiniging

 

Gevelreiniging gebeurt via een zachte of harde techniek, afhankelijk van de vervuiling. Bij de zachte techniek wordt water onder hoge druk op de gevel gespoten. Het voordeel van deze techniek is dat gevelstructuur behouden blijft en het uitzicht en karakter van de gevel bewaard blijft. Het nadeel is dat je met deze zachte techniek enkel lichte vervuiling, zoals algen en mossen kan verwijderen. In geval van zware vervuiling is de harde techniek aangewezen.

 

De harde techniek om een gevel te reinigen, of het zogenaamde zandstralen van de gevel. Zandstralen betekent dat er water, lucht en zand onder druk op de gevel gespoten worden, zodat al het vuil van de gevel verwijderd wordt. De ondergrond van de gevel wordt hierdoor echter ook aangetast, waardoor het originele karakter van de gevel verdwijnt.

 

3. Voegwerken

 

Om de gevelrenovatie af te werken, wordt het gevelmetselwerk opnieuw gevoegd en indien nodig worden te fel beschadigde gevelstenen vervangen.

De gevel beschermen

Na de gevelrenovatie is het noodzakelijk dat de gevel behandeld wordt met een waterafstotend product. Dit product zorgt ervoor dat de gevel water kan afstoten zonder het ‘ademend vermogen’ te verliezen. Opgestapeld vocht in de muren kan op die manier altijd naar buiten. 

 

Lexicon