Wonen in Ronse

Goedkoop wonen in Ronse

Geschreven door Renaud Chaudoir op 20 mei 2016

‘Koningin der Vlaamse Ardennen’

Ronse is een kleine stad in het uiterste zuiden van Oost-Vlaanderen. Die ligging heeft zo zijn voor- en nadelen. Als je in Gent of Brussel werkt, ben je wat langer op de baan, maar je woont ook wel in de prachtige, groene Vlaamse Ardennen. En je betaalt heel wat minder voor je huis!

Wonen in Ronse

Ronse? Ronse!

De Vlaamse schrijver Omer Wattez, die de Vlaamse Ardennen hun naam gaf, zag in het stadje Ronse de ‘koningin’ van de hele streek. Niet onterecht, want Ronse ligt inderdaad op een prachtige locatie in deze groene landstreek. Ideaal om te wandelen en te fietsen – de Ronde van Vlaanderen, iemand? – maar ook om te wonen. Want wie wil er nu niet landelijk wonen in een gezellige kleine stad als Ronse?

Enkele troeven van Ronse:

  • Historische gebouwen die getuigen van een rijke geschiedenis, zoals de Sint-Hermeskerk en -crypte, het historische stationsgebouw van Ronse en de Villa Carpentier ontworpen door Victor Horta.
  • Prachtige natuur, zoals het Malanderpark, het Muziekbos en – natuurlijk – de heuvels van de Vlaamse Ardennen.
  • Een knus stadscentrum met veel winkels, restaurants en cafés.

Lage huizenprijzen

Ronse is bovendien beduidend goedkoper dan de rest van het volgebouwde Vlaanderen. Voor immo in Ronse betaal je aanzienlijk minder dan voor gelijkaardige huizen en appartementen in de buurgemeenten ten noorden van Ronse. Dat komt omdat de faciliteitengemeente Ronse op de taalgrens ligt en hetzelfde prijsniveau heeft als de gemeenten in de provincie Henegouwen. Enkele voorbeelden:

  • Voor een woonhuis in de buurgemeente Maarkedal betaal je gemiddeld 227.140 euro. In Ronse is dat amper 136.803 euro, een reusachtig verschil.
  • Bouwgrond in Ronse kost gemiddeld 76 euro per vierkante meter. Da’s iets meer dan bouwgrond in de gemeenten van het Waalse Heuvelland, zoals Ellezelles (Elzele), Frasnes-lez-Anvaing of Mont-de-l’Enclus (Kluisberg), maar heel wat minder dan Maarkedal (117 euro) of Oudenaarde (179 euro).

Lexicon