Goedkope lening voor energievriendelijke woningen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 4 april 2013

Energievriendelijk bouwen levert 8.000 euro winst op

Dankzij de Vlaamse minister van Wonen en Energie, Freya Van den Bossche, zullen er goedkopere leningen toegekend kunnen worden voor energievriendelijke woningen. De minister sloot daarvoor op Batibouw een overeenkomst met Triodos Bank en Belfius. Deze voordelige lening zou een winst van 8.000 euro opleveren.

Meerkost energievriendelijk bouwen overbruggen

Energiezuinig bouwen of strenger bouwen dan de gangbare norm, is duurder dan een gewone woning bouwen. Deze meerkost betaalt zich normaal gezien op termijn terug dankzij de lagere energiefactuur die de energievriendelijke investeringen met zich meebrengt. Het probleem is echter dat mensen van de bank vaak te weinig kunnen lenen om de initiële meerkost van energiezuinig bouwen te overbruggen.

 

Minister Van den Bossche besloot daarom om de banken te proberen overtuigen om goedkopere leningen mogelijk te maken voor wie energievriendelijk bouwt. Twee banken, Triodos Bank en Belfius, gingen op haar voorstel in. Beide banken verbinden zich ertoe om voordelige leningsvoorwaarden aan te bieden aan bouwers van energiezuinige woningen. Het kan dan gaan om een lagere interest, een groter ontleningsbedrag of het laten vallen van dossierkosten.

 

In ruil voor de inspanningen, krijgen deze banken het BEN-label (Bijna Energie Neutraal) van de Vlaamse overheid en worden ze vermeld in de overheidscommunicatie rond energiezuinig bouwen en verbouwen.

8.000 euro voordeel

Met deze goedkope lening voor energiezuinig bouwen, zouden gezinnen die op 25 jaar een bedrag van 250.000 euro lenen op de gehele looptijd van de lening 8.000 euro kunnen besparen.

 

Volgens minister Van den Bossche haalt op deze manier iedereen voordeel uit de nieuwe regeling. Bouwers kunnen immers extra investeren in energiezuinige woningen en krijgen hun investeringen terugbetaald via een lagere energiefactuur. De banken op hun beurt hebben een bijkomende zekerheid dat hun ontleners de lening zullen kunnen terugbetalen, net omdat hun maandelijkse energiefactuur een stuk lager ligt en de woning bovendien meer waard is. Tenslotte is energiezuinig bouwen sowieso beter voor het milieu en draagt het bij aan de strijd tegen de opwarming van onze planeet. 

 

Lexicon