Groepsaankoop energie

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 november 2012

Samen sterker, energie goedkoper

Duurzaam wonen, lage-energiewoningen, nieuwe woonvormen, energie-efficiëntie: de Belg doet moeite om duurzamer te leven! Een recent fenomeen dat aan een ongelooflijke opmars bezig is, is de groepsaankoop voor energie. Wat houdt dit precies in?

Samen Sterker

“Door goederen en diensten zoals elektriciteit en brandstof in groep aan te kopen, kunnen we de scherpste prijs van het moment op de markt bedingen. Zo krijgen consumenten en kwetsbare groepen zoals senioren, personen met een laag inkomen of eenoudergezinnen meer financiële ademruimte.” Zo luidt het credo van Samen Sterker. De bedoeling is dus een betere prijs krijgen dan op de reguliere markt. Het aantal drukt de prijs: hoe meer kopers, hoe meer korting. Het initiatief Samen Steker, dat ondersteunt wordt door de FOD Economie, wil prijzen helpen verlagen, armoede bestrijden en bijdragen aan een ecologische en duurzame samenleving.

Het succes van de groepsaankoop voor energie

Heel wat provincies, steden, gemeenten organiseren tegenwoordig een groepsaankoop voor energie, met een ongelooflijk succes. In september organiseerde Greenpeace nog een groepsaankoop ‘Switch to Green’, waarmee de milieuorganisatie zoveel mogelijk mensen groene stroom wilde bezorgen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is de eerste die ook een nationale groepsaankoop organiseert. Mensen over heel België konden zich tot woensdag 24 oktober inschrijven, zo’n 150.000 Belgen gingen hierop in. Op 25 oktober wordt de verkoop geveild aan de energieleverancier die de beste prijs biedt en de mensen die ingeschreven zijn ontvangen van deze leverancier een persoonlijk voorstel aangepast aan hun energieverbruik.

België inspireert…

Deze groepsaankopen van Samen Sterker kennen recentelijk succes in België. Zelfs de BBC noemt Samen Sterker een ‘model’ voor Groot-Brittanië in een documentaire over deze Belgische groene initiatieven!

 

Lexicon