Het gaat goed met de Brusselse kantoormarkt!

Het gaat goed met de Brusselse kantoormarkt!

Geschreven door Renaud Chaudoir op 9 januari 2015

Kantoorverkoop op kruissnelheid

Het gaat goed met de kantoorverkoop in Brussel. Steeds meer vastgoedinvesteerders richten de ogen op Brussel en tegelijk krijgen ook heel wat kantoren een nieuwe bestemming. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur JLL. Toch ook een kanttekening: grote bedrijven laten onze hoofdstad nog al te vaak links liggen.

> Hoe staat het met kantoorvastgoed in België?

Het gaat goed met de Brusselse kantoormarkt!

Stijging kantoormarkt van 10 procent

In het derde kwartaal lag de opname van het aantal kantoren in Brussel 10 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zetten we 2013 naast 2014 dan merken we zelfs een stijging van 16 procent.

 

De sterke cijfers zijn vooral het resultaat van de overheden. De regionale en federale overheden realiseren grote transacties tegen goede voorwaarden in de Noordwijk, maar de grote bedrijven lieten het toch afweten. Het optimisme mag dus enigszins getemperd worden…

Waar is nog kantoorruimte vrij?

Bekeken over gans Brussel is de beschikbare kantoorruimte licht gedaald tot 10,3%. In het Central Business District (CBD) bedraagt de beschikbaarheidsgraad nu 5,8 procent, het laagste in de jongste 6 jaar. In de Periferie staan nog veel kantoren leeg – er werd een beschikbaarheidsgraad van 22 procent opgetekend. In de gedecentraliseerde zone daalt de beschikbaarheid licht tot 15 procent.

Vastgoedinvesteringen op oude niveau

Over het algemeen doen de vastgoedinvesteringen – en in het bijzonder de kantoormarkt – het dus goed in Brussel. Er is 8,7 procent meer geïnvesteerd in 2014 – goed voor een investeringsvolume van 3 miljard euro. Daarmee is 2014 het beste jaar sinds 2007. De investeringsmarkt zit daarmee weer op het niveau van voor de financiële crisis.

Kantoren worden omgevormd tot woningen in Brusselse gemeenten

Daarnaast worden kantoorruimtes in sneltreinvaart omgebouwd tot woningen – in 2014 ongeveer 200.000 m2. Ongeveer 67 procent van de kantoorruimte wordt omgevormd. Dat fenomeen blijft wel beperkt tot de negentien Brusselse gemeenten. De Periferie blijft grotendeels buiten schot.

 

Lexicon