tweede verblijf

Het tweede verblijf zit weer in de lift

Geschreven door Renaud Chaudoir op 13 november 2014

Belgen kopen massaal een tweede verblijf in het buitenland of in België

Nu de economie in Europa zich aan het herstellen is en de prijzen voor woningen en appartementen in sommige landen spectaculair gedaald zijn, zit het tweede verblijf weer in de lift. Zo steeg het aantal verkochte tweede huizen in Spanje tussen 2012 en 2013 zo maar eventjes met 43 procent. België was daarbij de grootste afnemer: maar liefst 78 procent van de buitenlanders die in Spanje een woning kochten, was Belg. Ook in andere vakantielanden zien we een soortgelijke trend en worden er weer meer buitenverblijven gekocht.

tweede verblijf

Waarom een tweede verblijf kopen?

Dat het tweede verblijf in de lift zit, is niet onlogisch: de rente op spaargeld ligt enorm laag, waardoor je geld niets meer opbrengt, of toch aanzienlijk minder... Op zoek gaan naar andere manieren om je geld te laten renderen is dan de boodschap! Investeren in een tweede verblijf is dan een goed alternatief, aangezien vastgoed over een langere periode stijgt in waarde. En als je je tweede woning verhuurt, dan betaalt de lening zich in principe automatisch af.

Een tweede verblijf kopen in het buitenland of in België?

Een tweede verblijf is een goede investering, maar velen stellen zich daarbij de vraag of ze dit tweede verblijf in België of in het buitenland moeten kopen. In vele populaire buitenlandse vakantiebestemmingen zijn de vastgoedprijzen door de crisis gedaald, waardoor een buitenverblijf er erg betaalbaar is geworden. Verhuur je je tweede woning als vakantieverblijf, dan kan je er bovendien gemakkelijk ook zelf op vakantie gaan.

 

Het voordeel van een tweede verblijf in België is natuurlijk dat je tweede woning dichter bij huis is. Dat maakt het onderhouden ervan een stuk eenvoudiger, en een woning of appartement aan de kust of in de Ardennen kun je ook altijd als vakantieverblijf verhuren!

 

Lexicon