Hoe een geschikte aannemer vinden?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 15 november 2012

Een aantrekkelijke prijsofferte is niet alles…

Een geschikte aannemer vinden is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de bouw van je droomhuis vlot kan verlopen. Daarom is het aangeraden om bij de keuze van de aannemer niet enkel te kijken naar de prijsofferte die hij aanbiedt, maar ook rekening te houden met enkele andere criteria die de vakbekwaamheid van de aannemer aantonen. 

Toegang tot het beroep

Als je een geschikte aannemer wil vinden, is het in de eerste plaats belangrijk om verifiëren of de aannemer ‘toegang tot het beroep’ heeft. Een ‘toegang tot het beroep’ is een soort attest dat afgeleverd wordt door de kamers van Ambachten en Neringen.

 

Om zo’n ‘toegang tot het beroep’ te krijgen, wordt de aannemer getest op zijn vakbekwaamheid. Hij wordt ondervraagd over zijn kennis inzake materialen, technieken en kwaliteitsnormen, maar ook over het beheer van een onderneming. Uit de ‘toegang tot het beroep’ blijkt dus niet alleen dat de aannemer voldoende technische kennis heeft, maar ook bekwaam is inzake bedrijfsvoering. Het is dus tevens een garantie tegen een slecht zakelijk beheer, de belangrijkste oorzaak van faillissementen.

Kwaliteitslabel

Sommige aannemers, kleine ondernemingen en sleutel-op-de-deur bedrijven werken met kwaliteitslabels die het professionalisme van de sector benadrukken. In Vlaanderen is ‘Qualibouw’ het bekendste garantielabel; in Wallonië is dat het ‘Charte des Constructeurs’.

 

Om lid te worden van een kwaliteitslabel, moet de aannemer een geregistreerde aannemer in hoofdberoep zijn en voldoen aan de voorwaarden van RSZ, belastingen en BTW. Bovendien moeten de aannemers een opleiding volgen om het kwaliteitslabel aan te vragen.

Lid van een beroepsorganisatie

Als een aannemer lid is van een beroepsorganisatie, wordt hij op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en kan hij genieten van bijkomende opleidingen. De Confederatie Bouw en de Bouwunie zijn twee voorbeelden van dergelijke beroepsorganisaties.

Check enkele referenties van de aannemer

Tenslotte is het aangeraden om tijdens je zoektocht naar de geschikte aannemer informatie in te winnen bij oude klanten. Vraag daarom naar referenties en praat met mensen die al met de aannemer hebben gewerkt. Vraag na hoe de werken verlopen zijn en of er een vlotte samenwerking was. 

 

Lexicon