Hoogste toren ter wereld staat binnenkort in Saoedi-Arabië

Geschreven door Renaud Chaudoir op 13 mei 2014

Bin-laden familie bouwt aan kilometer hoge toren

Zondag 27 april is de bouw van ruim een kilometer hoge toren in Saoedi-Arabië gestart. Deze ‘Kingdom Tower’ zal daarmee de hoogste toren ter wereld worden. Het ontwerp werd ontwikkeld door Adrian Smith + Gorden Gill Architecture en wordt gefinancierd door de Binladin Group, die geleid wordt door de familie van Osama Bin Laden. De familie zou echter al van voor de aanslag van 11 september 2001 geen contact meer gehad hebben met de vroegere Al Qaeda-leider. 

 

Omgekeerde naald

De Kingdom Tower zal ogen als een omgekeerde naald. De wolkenkrabber zal uit een aantal woningen, kantoren en een hotel bestaan. Bovendien zal je vanaf ’s werelds hoogst gelegen uitkijkplatform kunnen genieten van een prachtig uitzicht. Er worden zo’n 59 liften voorzien waarmee je met een snelheid van tien meter per seconde van het ene verdiep naar het andere kan bewegen. Het vloeroppervlak van de toren bedraagt maar liefst 530.000 vierkante meter.

 

De totaalkost van dit prestigieuze bouwproject zou neerkomen op ruim achthonderd miljoen euro. Het kostenplaatje zou gefinancierd worden door de Binladin Group, familie van Osama Bin Laden. Het gebouw zou in 2018 klaar zijn.

Hoog, hoger, hoogst

De officiële hoogte van de Kingdom Tower werd nog niet vrijgegeven. Wat wel vaststaat is dat de wolkenkrabber minstens 173 meter hoger zal worden dan de Burj Khalifa in Dubai, die 828 meter hoog is. De Kingdom Tower wordt dus minstens een kilometer hoge toren en wordt daarmee de hoogste toren ter wereld.

 

Ook elders ter wereld wordt volop gebouwd aan enorm hoge torens. Zo is de Taipei 101 toren in Taiwan maar liefst 509 meter hoog en is de toren voorzien van een bijzonder architectuur. De Abraj Al Bait toren in Mekka is zelfs 601 meter hoog en heeft een gigantische klok met een diameter van 46 meter bovenop de toren. In China wil men niet alleen hoog bouwen, maar ook snel. In Changsha wil men een wolkenkrabber van 838 meter in 90 dagen uit de grond stampen.

 

In Europa houden we het iets bescheidener. Bij ons staat de hoogste wolkenkrabber in Moskou. Daar staat de Mercury City Tower van 338 meter hoog.

 

Lexicon