Huis kopen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 11 juli 2012

Waarop letten als u een huis koopt?

Als u een huis koopt zijn er verschillende aspecten waarmee u rekening dient te houden. Is de ligging wel goed, is het huis bouwtechnisch in orde en werd er een correcte vraagprijs opgesteld? Wij geven u een checklist die zeker van pas zal komen om een woning te beoordelen waarin u geïnteresseerd bent!

De ligging van de woning

Een eerste belangrijk punt is de ligging van de woning. Let op de oriëntatie van de woning en ga bijvoorbeeld na of er voldoende daglicht in de kamers binnenkomt en of de tuin ’s namiddags genoeg zon krijgt.

 

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het verkeer. Als u de woning overdag bekijkt is er misschien minder verkeer dan tijdens een drukke avondspits en kan geluidshinder en luchtverontreiniging een belangrijke factor worden. Openbaar vervoer in de buurt is ook altijd mooi meegenomen. Wees er daarnaast zeker van dat de woning niet in overstromingsgebied ligt of zonevreemd gebouwd werd.

 

Het belangrijkste is echter dat u zich thuis voelt in de buurt. Praat eens met de buren en check even of er voldoende winkels en ontspanningsmogelijkheden in de buurt zijn. Heeft u kinderen? Laat ook hen eens naar het huis kijken en de buurt verkennen, en zoek uit of er een school, bibliotheek, speeltuin, sporthal, etc. dichtbij huis is. 

De staat van de woning

Is de woning die u wil kopen wel technisch volledig in orde? Bezoek de woning tijdens klaarlichte dag en kijk eens in donkere hoeken, zoals de zolder en de kelder. Ook achter zetels, bedden en meubilair controleert u best even de staat van de muren en de vloer van de woning.

Let vooral op de volgende aandachtspunten:

  • Zijn alle technische voorzieningen, zoals de centrale verwarming, watervoorziening, elektriciteit en telefoonaansluitingen, nog in orde?
  • Wat is de toestand van de ramen, dak, vloeren en muren?
  • Is er hout dat aangetast is door houtrot of parasieten?
  • Is er thermische en akoestische isolatie aanwezig?
  • Is er dubbel glas aanwezig?
  • Zijn er vochtplekken aanwezig?

Bezoek de woning meer dan één keer

Bij een eerste bezoek aan een potentiële nieuwe woonst ziet u vaak de gebreken ervan nog niet. Ga daarom enkele keren terug om een correct beeld te verkregen over de huidige staat van zaken. Neem desnoods een specialist of architect mee die een professioneel oordeel kan geven.

Is de woning te koop aan een realistische prijs?

Het is niet altijd even gemakkelijk om te beoordelen of de vraagprijs van een woning volgens de marktwaarde is opgesteld. Kijk daarom hoeveel men vraagt voor andere woningen in dezelfde buurt die ongeveer dezelfde oppervlakte en kenmerken hebben als de woning die u op het oog heeft. Ook websites, vastgoed makelaar en architecten kunnen u hierin bijstaan. 

Lexicon