echtscheiding

Huis verkopen bij echtscheiding? Je bent niet alleen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 15 september 2015

Belgen staan niet te popelen om hun woning te koop te zetten. 6 op de 10 Belgen die hun woning op de huizenmarkt gooien, verklaren dat noodgedwongen te doen door een plotse verandering in de gezinssamenstelling. Sterfgevallen en scheidingen staan bovenaan het lijstje met redenen om te verkopen. 14 procent van de Belgische vastgoedeigenaars verkoopt uit financiële overwegingen. 

echtscheiding

30 jaar hetzelfde huis

Vastgoedeigenaars die gespaard blijven van scheidingen en sterfgevallen, blijven gemiddeld 30 jaar in hetzelfde huis wonen. Als ze toch verhuizen, doet 7,5 procent van hen dat omdat ze zin hebben in een andere omgeving, waar het groener is en rustiger, of dichter bij het werk te wonen . Toch is de afstand tussen werk en woning minder belangrijk dan de kwaliteiten van de woning op zich. Belgen die hun droomwoning hebben gevonden, willen daar graag een kilometer of 10 extra voor afleggen.

6 op de 10 verkoopt zelf

Het liefst van al verkoopt de Belg zijn woning gewoon zelf. Als dat niet meteen lukt, wacht 31 procent 3 maanden om een vastgoedmakelaar onder de arm te nemen. 34 procent wacht 6 maanden om dat te doen. “Gekke Belgen,” denken onze noorderburen vast, want in Nederland zijn vastgoedmakelaars een evidentie voor al wie een woning wil kopen of verkopen. Toch stijgt het aantal Belgen dat beroep doet op een vastgoedmakelaar gestaag. In 2000 verkocht slechts 2 op de 10 zijn woning via een vastgoedmakelaar, terwijl dat nu 4 op de 10 is.

14 weken

Wie zijn woning verkoopt, moet gemiddeld 14 weken wachten vooraleer de verkoop bezegeld is. Meestal zijn er zo’n 7 à 8 bezoeken voor nodig. 

Lexicon