Huizen overgewaardeerd in België

Geschreven door Renaud Chaudoir op 10 juli 2012

Is de Belgische immo markt te duur?

Een studie van de Nationale Bank (NBB) heeft aangetoond dat onze huizen met 15% overgewaardeerd worden. Deze studie maakt deel uit van het jaarlijkse stabiliteitsrapport van de bank, en heeft betrekking op het laatste trimester van 2011.

De NBB, die het in de studie heeft over een zachte landing van de markt tot reële vraagprijzen, raadt de banken dan ook aan om voorzichtig te blijven met het toekennen van hypotheekleningen.

België in top 3 wereldwijd

De studie van de NBB is niet de enige die de Belgische ‘vastgoedbubbel’ in de gaten houdt. Twee jaar geleden trok de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) al eens aan de alarmbel. Toen was al gebleken dat de verkoopprijzen vergeleken met huurwoningen 63% te hoog lagen en 53% te hoog in verhouding tot de inkomens. In april van dit jaar bevestigde The Economist ook nog dat België zich in de wereldwijde top 3 bevond van landen met het meest overgewaardeerde vastgoed: gemiddeld 56%!

In mei van dit jaar stelde Deloitte in zijn eerste ‘Property Index’ echter vast dat de prijzen van residentieel Belgisch vastgoed niet zo sterk overgewaardeerd waren in vergelijking met de rest van Europa. Met een op wereldvlak gemiddelde prijs voor nieuwbouw van 2.000 euro/m² situeert ons land zich in de middenmoot van West-Europa. Wij zijn daarmee goedkoper dan Italië, Groot-Brittannië of Frankrijk.

De evolutie van vastgoed in België

In België beschouwen gezinnen vastgoed immers nog altijd als een ‘veilige belegging’. De eigen inbreng in de gemiddelde financiering is bovendien toegenomen. Deze toename wordt ook in de hand gewerkt door het grote financiële gezinsvermogen in België.


De inzet van dit financiële gezinsvermogen op de vastgoedmarkt drijft de prijsstijging op en bemoeilijkt de betaalbaarheid voor wie vastgoed uit inkomen en schuld moet financieren.

Lexicon