huizenprijzen stijgen

Huizenprijzen blijven stijgen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 11 december 2015

Vastgoedmarkt heeft drukke zomer achter de rug

Met de Notarisbarometer peilt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat naar hoeveel huizen er gekocht en verkocht worden, en voor welke bedragen. Het derde kwartaal van 2015, zo blijkt uit die Notarisbarometer, leverde alvast indrukwekkende cijfers op. Niet alleen is er sprake van veel meer vastgoedtransacties, de huizenprijzen liggen ook hoger.

huizenprijzen stijgen

Extra veel vastgoedtransacties

De Notarisbarometer stelde vast dat er almaar meer vastgoedactiviteit is. Dat wil zeggen dat er meer vastgoed gekocht en verkocht wordt. De cijfers voor het derde kwartaal van 2015 liggen 5,5 procent hoger dan in het tweede kwartaal, en zelfs 12,7 procent hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Vooral de maanden juli en augustus waren opvallend druk op de Belgische huizenmarkt. In die maanden waren er maar liefst 18 procent meer vastgoedtransacties dan in dezelfde periode vorig jaar.

Huizenprijzen stijgen

Terwijl dat in het verleden niet altijd het geval was, ging de verhoogde vastgoedactiviteit in 2015 wél gepaard met prijsstijgingen. De gemiddelde prijs voor een woonhuis in België steeg met 1,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, en bedraagt nu 239.763 euro.

In Vlaanderen (262.586 euro) en Brussel (449.958 euro) liggen de prijzen hoger dan het nationale gemiddelde, terwijl Wallonië (181.750 euro) over het algemeen aanzienlijk lagere huizenprijzen kent.

Duurdere appartementen in Vlaanderen en Brussel

Wat appartementen betreft, zien we in Wallonië in het derde kwartaal van 2015 een opvallende daling van 6,1 procent. Na een sterk tweede kwartaal liggen de appartementsprijzen er opnieuw op het niveau van begin 2015, met een gemiddelde van 152.589 euro.

Het tegenovergestelde is waar in het dichtbebouwde Vlaanderen, waar de vraag naar appartementen al lange tijd toeneemt. In het Vlaams Gewest noteerde de Notarisbarometer in het derde kwartaal een stijging van 1,5 procent. De gemiddelde prijs van een appartement ligt er nu op 212.999 euro.

Lexicon