Zijn de huurprijzen onbetaalbaar geworden?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 4 juni 2013

Huurprijzen in Vlaanderen swingen de pan uit

De Vlaamse Huurdersbonden brachten onlangs hun jaarverslag uit. Ze waarschuwen daarin dat de huurprijzen in Vlaanderen de pan uitswingen en onbetaalbaar worden. Vooral in Vlaams-Brabant liggen de huurprijzen hoog, je betaalt daar al gauw meer dan 700 euro aan huur per maand. De provincie Antwerpen scoort beter, maar ook hier blijven de huurprijzen stijgen. "Bekeken over een periode van vier jaar kunnen deze cijfers ronduit alarmerend genoemd worden”, zo concluderen de huurdersbonden voor heel Vlaanderen.

 

Tekort aan sociale woningen

Vooral de mensen met een laag inkomen zijn de dupe van de hoge huurprijzen. Er is immers een tekort aan sociale woningen, waardoor mensen met een laag inkomen een appartement moeten gaan zoeken op de private huurmarkt, waar de huurprijzen voor hen meestal te hoog liggen. In België is de groep mensen met een laag inkomen die een woning zoeken op de private huurmarkt trouwens groter als in het buitenland.

De vastgoedmakelaars vragen stimuli voor de private huurmarkt

In een reactie op het jaarverslag van de Vlaamse Huurdersbonden vragen de vastgoedmakelaars aan de overheid om de private huurmarkt te stimuleren. “Als de eigenaars gestimuleerd worden om hun panden op de private huurmarkt te brengen, via renovatiepremies of vermindering van de successierechten, dan zullen de huurprijzen automatisch dalen”, aldus Dajo Hermans, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Het BIV dringt bij de Vlaamse Overheid aan op een tweesporenbeleid: enerzijds vragen ze om mensen met een laag inkomen te ondersteunen, anderzijds willen ze een stimulerend beleid om het aanbod aan huurwoningen en huurappartementen te verhogen. Een hoger aanbod zorgt immers automatisch voor een lagere huurprijs.

Te strenge regels aan de basis van de hoge huurprijzen?

Het Algemeen Eigenaars- en mede-eingenaarsSyndicaat (AES) wijst ondertussen met een beschuldigende vinger naar de Vlaamse Wooncode. Die legt erg strenge regels op aan de eigenaars naar veiligheid en wooncomfort toe. De eigenaars moeten daar zware investeringen voor doen, die ze vervolgens doorrekenen in de huurprijs. Het AES zegt daarnaast ook dat de huurprijzen in België niet hoger liggen dan de huurprijzen in de ons omringende landen.

Lexicon