Hypothecaire lening nooit zo goedkoop in ons land

Geschreven door Renaud Chaudoir op 12 oktober 2012

Spaargeld wordt in bakstenen geïnvesteerd

De Belgische rente heeft een historisch dieptepunt bereikt. Het is dus nu het moment om een hypothecaire lening af te sluiten of je bestaande woonkrediet bij je bank te heronderhandelen. Het laagterecord bedroeg afgelopen woensdag 2,388 procent en schommelt sindsdien rond de 2,4 procent. Investeren in Belgisch vastgoed was dus nog nooit zo aantrekkelijk.

Hypothecaire lening nooit zo voordelig 

De reden dat de rente zo laag staat heeft vooral te maken met het vertrouwen dat beleggers in België hebben. Ze zijn bereid om hun geld aan ons land toe te vertrouwen aan een laag rendement. De Belgische staat wordt al een hele tijd als veilige haven aangezien en staat bij investeerders samen met Duitsland met stip genoteerd. Dat maakt een hypothecaire lening des te meer interessant.    

Hypothecaire lening tegen een vaste rentevoet

Het resultaat is dat geld lenen voor je woning nog nooit zo goedkoop was. Als je beslist om nu een hypothecaire lening af te sluiten doe je dat best tegen een vaste rentevoet. Investeren in vastgoed is sowieso een verstandige keuze. Geld op een spaarboekje zetten, brengt immers zo goed als niets op. En andere investeringsvormen laten ook dikwijls te wensen over of brengen onnodige risico’s met zich mee.  

Hypothecaire lening heronderhandelen

Dankzij de gunstige rentetarieven is het ook een goed moment om na te denken over een herziening van je lening. Als je in het verleden een hypothecaire lening tegen een hoge rentevoet hebt afgesloten, kan je die bij je bank heronderhandelen. Banken staan daar meestal wel voor open. Hou er wel rekening mee dat je opnieuw notaris- en dossierkosten betaalt en die kunnen aardig oplopen. Daarom is een lening herzien vooral interessant voor mensen die een bestaand woonkrediet met een hoge rentevoet hebben. Ook al betaal je op het moment van de herziening extra kosten, toch zal je op lange termijn geld besparen.   

Vastgoedmarkt scheert hoge toppen

De vastgoedmarkt heeft overigens de wind in de zeilen. En dat heeft veel te maken met de lage rentetarieven. In het derde trimester van dit jaar is het aantal transacties met 4,3% gestegen. Een opmerkelijke evolutie, te meer omdat de zomer normaal een rustige periode is. In het eerste kwartaal van 2012 stond de sector nochtans erg onder druk, maar in het tweede trimester kwam er een heropleving die zich dus duidelijk heeft doorgezet. Een huis kost nu gemiddeld zo’n 235.000 euro in ons land,  terwijl de prijs voor een appartement bijna 200.000 euro bedraagt.

 

Lexicon