voordelige tijden om een huis te kopen

Ideale periode voor aankoop huis of appartement

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 juni 2015

Lage rente zorgt mee voor stagnering vastgoedprijs

De vastgoedprijzen zijn de laatste maanden aan het stagneren. In combinatie met de lage rente is het dit jaar dus vrij voordelig om een huis te kopen. Wacht echter niet te lang met je aankoopplannen, want vanaf volgend jaar zal de rente mogelijk opnieuw stijgen.

voordelige tijden om een huis te kopen

Positieve prijseffecten

De prijzen op de Belgische vastgoedmarkt lopen al enkele jaren min of meer gelijk met de inflatie. In realiteit betekent dit dat er een stagnatie plaatsvindt. Een huis aankopen is dus niet duurder geworden dan enkele jaren geleden.

 

Er spelen nog andere factoren mee in de stagnatie van de vastgoedprijzen. Door de hervorming van de woonbonus hebben veel mensen hun aankoopplannen vroeger gerealiseerd. Tijdens het afgelopen jaar vonden veel transacties plaats, wat positieve effecten had op de prijsvorming. Een lage inflatie en een historisch lage rente doen de rest. Het gevolg: de prijzen van immobiliën blijven al enige tijd vrij stabiel.

Aankoopplannen? Wees er op tijd bij

De voorwaarden zijn dus gunstig om dit jaar een huis aan te kopen. Economen verwachten dat de prijsstagnatie nog even zal aanhouden. Toch kan je best je aankoopplannen niet té lang uitstellen. Het striktere monetaire beleid van de Europese Centrale Bank leidt volgend jaar mogelijk opnieuw tot een stijging van de rente. Bovendien stemmen de meeste banken hun hypotheekrente niet langer af op die dalende marktrente. Door beide factoren dreigt het voordeel van de lage rente dus snel te verdwijnen, wat gevolgen heeft voor de gunstige prijsconjunctuur van woningen en appartementen.

Logic-Immo zet je op weg!

Heb je plannen om een huis of appartement aan te kopen? Wees er dan snel bij en ga nog dit jaar de markt op. Tussen ons ruime aanbod vind je vast en zeker je toekomstige droomwoning terug!

Lexicon