Immo Brussel

Geschreven door Renaud Chaudoir op 27 december 2012

Tendensen in de vastgoedmarkt in hartje Brussel

Als we spreken over Brussel Stad, dan hebben we het over het gebied van 32,6km2 dat zich uitstrekt over vijfhoek binnen de kleine ring, Laken, Neder-over-Heembeek, Haren, de zuidelijke as Louise-Roosevelt en de Europese wijk. Ondanks de crisis ligt de vastgoedvraag in deze regio nog steeds hoog, en dat zorgt voor hoge vastgoedprijzen.

Hoge huizenprijzen in Brussel stad

Crisis of niet, de Brusselse vastgoedprijzen blijven hoog. Voor een eengezinswoning moet je al gauw 380.000 euro neertellen en in de Europese wijk zijn prijzen van 500.000 euro gangbaar, terwijl de meerderheid van deze woningen nog gerenoveerd moet worden. Toch worden nog steeds veel woningen verkocht. Voor interessante koopjes moet je in Laken zijn, waar veel oudere mensen hun woning te koop zetten om in een appartement te gaan wonen. De prijzen zijn hier enigszins betaalbaar en de zone is relatief rustig.

Jonge gezinnen naar opkomende wijken

De hoge woningprijzen zorgen ervoor dat jonge gezinnen op zoek gaan naar woongelegenheid in opkomende wijken, zoals de Alhambrawijk, wijken langs het kanaal of Molenbeek. Hier zijn heel wat nieuwbouwprojecten en ook gepensioneerden bieden hun woningen te koop aan.

Verkoop van appartementen in de lift

De verkoop van appartementen in Brussel centrum zit in de lift. Heel wat kopers verkiezen appartementen, zowel bestaande appartementen als nieuwbouw. Appartementen vormen namelijk een goede oplossing voor gezinnen die zich geen eigen huis meer kunnen veroorloven. Hoewel de prijzen voor sommige appartementen minstens even hoog liggen dan voor woonhuizen, vind je in Brussel stad ook appartementen tussen de 200.000 en 250.000 euro.

Oplossingen voor woningnood

In Brussel stad zijn de afgelopen jaar ook een aantal projecten opgestart om bestaande gebouwen te renoveren en opnieuw  in te richten met het oog op het huisvesten van meer jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is het project om van het Vossenplein in Marollen een aantrekkelijk woongebied te maken.

Lexicon