Immo in Antwerpen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 augustus 2012

Diversiteit vraagt om specifiek woonbeleid

Er beweegt veel in Antwerpen, ook op het gebied van wonen. De grootste stad van Vlaanderen oefent een grote aantrekkingskracht uit, niet in het minst op jonge gezinnen en studenten maar ook op migranten. De populatie is heel divers en het woonbeleid moet daarop afgestemd worden. Er zijn heel wat mogelijkheden qua immo in Antwerpen. Heel wat wijken zijn de laatste jaren opgewaardeerd waardoor het er prettig wonen is.

 

Stijgende vastgoedprijzen

Rekening houdend met het gemiddelde inkomen van de Antwerpenaars, is wonen in de Scheldestad relatief duur. De vastgoedprijzen verschillen ook heel sterk van wijk tot wijk, maar de trend van immo in Antwerpen vertoont duidelijk een stijgende curve. Het is dus zaak voor het stadsbestuur om een woonbeleid uit te stippelen dat afgestemd is op betaalbaar wonen voor alle bevolkingsgroepen.

Immo in Antwerpen relatief duur

Antwerpen heeft heel wat troeven in handen, niet in het minst op het gebied van werkgelegenheid. Denk maar aan de enorme tewerkstelling in de haven. Dat heeft de nodige invloed op de vastgoedmarkt. Immo in Antwerpen is relatief duurder dan in andere Vlaamse steden. Tussen 2005 en 2010 stegen de woningen gemiddeld met 28,5 procent tot een bedrag van 215.141 euro. Maar het gemiddelde inkomen per inwoner steeg van 12.748 tot 14.451 euro. In Brugge zijn de huizen bijvoorbeeld nog duurder, maar liggen de inkomens ook een pak hoger.    

Gezonde mix creëren

De stad spaart kosten noch moeite om het woonbeleid te optimaliseren. Er wordt gemikt op verschillende soorten woningen per wijk. Zo probeert men overal een divers publiek aan te trekken en een gezonde mix te creëren. Recente voorbeelden zijn de projecten op ‘Den Dam’ (met de heropwaardering van Park Spoor Noord) en Antwerpen Zuidrand. Dat er nog werk aan de winkel is, moge duidelijk zijn. Wijken zoals Het Eilandje en Het Zuid zijn niet immers betaalbaar voor de gemiddelde Antwerpenaar. Bovendien speelt de marktsituatie: de vraag is nog altijd groter dan het aanbod.     
 

Lexicon