Immo in Deinze: een overzicht

Geschreven door Renaud Chaudoir op 6 december 2012

Wonen in het hart van de Leiestreek

Deinze is het centrum van de Oost-Vlaamse Leiestreek en telt zo’n 30.000 inwoners. Het aantal inwoners in Deinze blijft groeien. De gevolgen laten zich raden: de prijzen van woningen gaan de hoogte in. Immo in Deinze is sterk in waarde gestegen de afgelopen jaren. De gemiddelde grondprijs per m² is in Deinze in 10 jaar met 285% omhoog gegaan.

Immo in Deinze betaalbaar houden

Deinze doet – net zoals de meeste andere steden – veel moeite om wonen betaalbaar te houden. Immo in Deinze moet aantrekkelijk blijven, ook voor jonge gezinnen en alleenstaanden. Toch zal niet  iedereen door de stijgende prijzen in staat zijn om op korte termijn een eigen woning te kopen. Het is ook nodig om in sociale huisvesting te investeren en zo huren betaalbaar en kwalitatief te maken.

Immo in Deinze: wonen aan de oevers van de Leie

Deinze wil toekomstige woonprojecten relateren aan het Leielandschap en zo immo in Deinze nog populairder maken. Zo worden het imago en de beeldvorming van de stad ondersteund. Met deze strategie wordt de Leie, die tot nog toe als stedelijke ruimte werd genegeerd, opnieuw het gezicht van de stad.

Nieuwe woonprojecten aan de Leie

Stadvernieuwing is een ander topic waaraan er in Deinze veel aandacht wordt besteed. Het zou zonde zijn niet gebruik te maken van de mogelijkheid om aan de oevers van deze rivier te wonen. Immo in Deinze staat tegenwoordig dus meer en meer synoniem met wonen aan de Leie. Zo ontving Deinze van de Vlaamse Overheid een subsidie van 2,5 miljoen euro voor het project ‘Stedelijk wonen aan de Leie’. Dat wordt onder andere gebruikt om fabrieksgebouwen of industriële terreinen een herbestemming als woning te geven.

Jenever proeven en bezienswaardigheden

Deinze is een bruisende stad waar er heel wat te beleven valt. Een van de meest bekende bezienswaardigheden is de ambachtelijke Graanstokerij Filliers waar de fijnste jenevers worden gestookt. Andere blikvangers zijn het Museum van Deinze en de Leiestreek (MuDeL) en het Kasteel Ooidonk. Het stedelijk Museum van Deinze en de Leiestreek is een mooi voorbeeld van hoe een museum in een provinciestad ook groots kan zijn. Het bevat veel werken van Vlaamse kunstenaars die op een of andere wijze verbonden waren met de Leiestreek, waaronder veel grote namen zoals Emile Claus, Constant Permeke, Albert Saverys, Roger Raveel, Albert Servaes en Gustave Van de Woestyne. 

 

Lexicon