Immo in Gent

Geschreven door Renaud Chaudoir op 12 september 2012

Ambitie betaalbare woonstad waarmaken

Een woning voor iedereen, van een goede kwaliteit en in een behoorlijke woonomgeving. Dat zijn de speerpunten binnen het woonbeleid van Gent. De Oost-Vlaamse stad hecht ook veel belang aan betaalbaar wonen. Vast staat wel dat de prijzen van immo in Gent, net zoals in andere steden, de voorbije tien jaar een vlucht hebben genomen. Gent is een populaire woonstad, die dan ook heel wat troeven op tafel kan leggen.

 

Prijzen immo in Gent stijl de hoogte in

In de vastgoedsector staat Gent met stip genoteerd. Bij investeerders is de stad erg in trek, meer dan bijvoorbeeld Antwerpen. Dat heeft uiteraard de nodige impact op de prijzen van immo in Gent. Op tien jaar tijd (tussen 2000 en 2010) zijn de vastgoedprijzen meer dan verdubbeld. In 2000 kostte een huis gemiddeld 74.624 euro, terwijl dat in 2010 199.682 euro was. Voor appartementen zien we dezelfde evolutie: de prijs steeg van 83.160 euro in 2000 naar 204.540 euro in 2010. Een huis werd zo 2,6 keer duurder, een appartement werd bijna 2,5 keer duurder. 

Meer vraag dan aanbod

De situatie in de Gentse vastgoedsector zal niet snel veranderen. Ondanks de economische crisis blijven investeerders immo in Gent een warm hart toedragen. En dat heeft uiteraard zijn redenen. Heel wat mensen willen in Gent wonen en ook bij studenten kan de stad op heel wat bijval rekenen. Gent is een aangename en tegelijkertijd bruisende stad met een ideale ligging. Het gevolg is dat de druk op de markt hoog blijft: er is meer vraag dan aanbod. Voor het Gentse stadsbestuur is het dus een hele uitdaging om haar ambitie van betaalbare woonstad voor gezinnen waar te maken. Ze wil absoluut vermijden dat wonen in Gent een exclusieve aangelegenheid wordt.

Bruisend stadsleven

Dat er in Gent heel wat valt te beleven, is een understatement van formaat. De stad staat bekend om een rijk aanbod aan culturele activiteiten. Denk maar aan de voorstellingen in De Vooruit, het Filmfestival en Gent Jazz. En laten we ook de Gentse Feesten niet vergeten, een festijn dat mensen van heinde en verre aantrekt. Verder heeft de stad ook een aantal cultuurhistorische toppers in huis: het Gravensteen, het Belfort, de Sint-Pietersabdij en de Sint-Baafsabdij zijn monumenten die de stad allure geven en getuigen van een markant verleden. Wie immo in Gent koopt, zal zich dus zeker niet vervelen!

Lexicon