Immo in Ieper

Geschreven door Renaud Chaudoir op 24 september 2012

Wonen op een steenworp van Frankrijk

Ieper moet inzetten op betaalbaar wonen en er moeten de komende jaren 500 nieuwe woningen moeten bijkomen. Dat is een van de stellingen die Yves Leterme, voormalig premier en de bekendste inwoner van Ieper, in zijn recente boek ‘Samen voor Ieper’ poneert. Immo in Ieper is dus een belangrijk vehikel voor stadsvernieuwing.

Immo in Ieper: gezellig en aantrekkelijk

Ieper is in de Westhoek gelegen, in het zuidwesten van West-Vlaanderen. De stad telt zo’n 35.000 inwoners en is daarmee de zesde grootste stad van West-Vlaanderen. Ieper ligt bovendien vlak bij de grens met Frankrijk en Henegouwen, wat heel wat mogelijkheden schept voor immo in Ieper. De stad combineert het beste van twee werelden: de uitstraling en bedrijvigheid van een stad met de gezelligheid van kleine gemeente.

Immo in Ieper: wonen in de buurt van de Last Post

De stad staat bekend om zijn Lakenhalle, Belfort en Sint-Maartenskerk. De Lakenhalle is een door de UNESCO beschermd monument. De Menenpoort is een stadspoort die aan de oostzijde van de oude stad is gevestigd. De poort werd gebouwd als Brits oorlogsmonument, en draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke dag om acht uur 's avonds wordt de Last Post er gespeeld, als herinnering aan de gesneuvelden in Ieper.

Flanders Fields

Verder staat Ieper internationaal op de kaart omwille van Flanders Fields, het strijdtoneel ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn vele soldaten gesneuveld en om die in ere te houden is er in de Lakenhallen (op de Grote Markt in Ieper) het ‘In Flanders Fields Museum’ gevestigd. De stad staat bekend als ‘Vredesstad’ en brengt hulde  aan de meer dan 600.000 doden die er in ons land tijdens ‘De Groote Oorlog’ vielen. De nadruk wordt gelegd op de West-Vlaamse frontstreek, die het zwaar te verduren kreeg en waar er vele oorlogsslachtoffers vielen.

Lexicon