Immo in Leuven

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 september 2012

Wonen in de bierhoofdstad van België

Leuven staat vooral bekend als de studentenstad bij uitstek met een internationaal hoog aangeschreven universiteit. Maar behalve de  studentenvoorzieningen heeft de stad ook veel aandacht voor het woonbeleid in het algemeen. Immo in Leuven bestaat uit zowel fraaie woonhuizen als appartementen. In de binnenstad is het aangenaam vertoeven. Bovendien is Leuven een van de belangrijkste kunststeden in Vlaanderen met een rist aan bezienswaardigheden.

Immo in Leuven is van goede kwaliteit

Leuven is een populaire woonstad en immo in Leuven is dan ook hot. Dat blijkt onder andere uit de bevolkingscijfers. Op 31 december 2011 waren er in Leuven 97.505 personen ingeschreven. Dat zijn er 8.351 meer dan eind 2001. Ook op het gebied van woonkwaliteit scoort de stad aan de Dijle goed. Volgens de Stadsmonitor 2011 woont 97 procent van de Leuvenaars in een woning met elementair comfort.

Prijzen van immo in Leuven liggen hoog

Door de toename van het aantal inwoners komen de vastgoedprijzen onder druk te staan. En dat laat zich voelen. Onder invloed van de algemene prijsstijgingen die de woningmarkt al jarenlang kenmerkt, is immo in Leuven duurder geworden. In 2011 bedroeg de gemiddelde prijs in Leuven voor ‘villa’s en woonhuizen’ 294.858 euro. Dit is 10,8 procent meer dan in 2009 en 149,2 procent meer dan in 2000. In de periode 2000-2010 stegen de gemiddelde prijzen van een appartement en studio met 153,6 procent tot 199.753 euro.  

Geen leegstand en verkrotting

Leuven hanteert een duidelijk strategisch woonbeleid. Er zijn een reeks ruimtelijke uitvoeringsplannen opgesteld die onder meer bepalen waar en hoe je binnen een bepaalde zone mag bouwen. Om immo in Leuven nog aantrekkelijker te maken, bestaat er een reglement tegen leegstand en verwaarlozing. Op die manier worden verwaarloosde en leegstaande panden weer bruikbaar gemaakt. De vele studentenhuizen voegen een extra toets toe aan het volledige plaatje.

Kunststad bij uitstek

Leuven heeft ook een rijk historisch verleden en dat zie je tot op vandaag als je in de stad rondkuiert. De bezienswaardigheden zijn niet te tellen: de grote markt, de Sint-Michielskerk, het Martelarenplein en het Begijnhof, enzovoort. Verder is er altijd wat te beleven op de Oude Markt met haar gezellige cafés en terrasjes. Voor een lekker glas bier moet je ook in Leuven zijn. Je zit er namelijk dicht bij de bron: de brouwerij van Stella Artois (tegenwoordig Anheuser-Busch InBev) is nog altijd een van de blikvangers van de stad.   
 

Lexicon