Immo in Luik

Geschreven door Renaud Chaudoir op 16 oktober 2012

Wat schuilt er achter de prijsverhogingen?

Immo in Luik kent een algemene prijsstijging van 7%. Deze prijsverhoging geldt echter slechts voor een bepaald deel van het immo aanbod in Luik. De huizen in de aangename wijken van de binnenstad zijn zo goed als instapklaar en zijn te koop aan zeer betaalbare prijzen, die de laatste jaren weliswaar omhoog gingen. De grotere, energieopslorpende huizen op een grotere afstand van het Luikse stadscentrum kennen daarentegen een stagnerende prijsevolutie of zelfs een lichte prijsverlaging. 

 

De verklaring van deze schijnbaar tegengestelde prijsevolutie is volgens de rapporten van de notarissen te vinden in het feit dat kandidaat kopers steeds meer oog hebben over de energieprestaties van vastgoed. Doordat energie alsmaar duurder wordt, krijgen energievriendelijke woningen steeds meer aandacht. Daardoor zijn nieuwbouwprojecten erg populair, net zoals middelgrote huizen en appartementen.

Kopen met verstand in plaats van met het hart

Voor immo in Luik betaal je gemiddeld tussen de 130.000 en 140.000 euro. Deze lage vastgoedprijzen trekken dan ook veel jonge gezinnen aan die steeds vaak lenen met een afbetalingstermijn van 30 jaar. Immo in Luik trek tevens beleggers aan die, teleurgesteld door de beurzen, willen investeren in vastgoed. Door de crisis zijn kandidaat-kopers trouwens steeds meer op hun hoede bij de aankoop van vastgoed. Voortaan laten ze zich uitgebreid informeren en onderhandelen ze met kennis van zaken. Een huis kopen doe je tegenwoordig met je verstand, en niet meer met je hart.

Studio’s en appartementen erg in trek

In 2010 en 2011 steeg de gemiddelde prijs die je in Luik voor een appartement betaalt met 5,1% en klom van 126.474 naar 132.919 euro. Dat komt omdat appartementen erg in trek zijn bij vooral de oudere generaties die het onderhoud van een grote woning niet meer aankunnen. Studio’s zijn dan weer geliefd bij ouders van toekomstige universiteitsstudenten. Zij investeren nu al in een studio, een betaalbaar pand met weinig kosten die kan renderen voor hun kinderen beginnen met studeren.

Immo in Luik anno 2012: waaraan kan je je verwachten

Dit jaar was het erg rustig op de Luikse immo markt. Na de sterke daling van de vastgoedprijzen in 2010, stabiliseerde de immo markt in Luik. Het rapport dat in februari door de notarissen gepubliceerd werd, voorspelt bovendien dat ook de rest van 2012 kalm zal blijven. Hoewel enkele belangrijke fiscale voordelen verdwenen, wordt dat gecompenseerd door de lage rentevoeten van hypothecaire leningen. 

 

Lexicon