Immo in Oost-Vlaanderen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 15 november 2012

Bruisende steden en prachtige landelijke gemeenten

Oost-Vlaanderen is een provincie die heel wat in huis heeft, ook op het gebied van vastgoed. Je vindt er werkelijk alle mogelijke woningen terug: van trendy lofts en gezinswoningen in (grote) steden tot prachtige villa’s in landelijke gemeenten. Immo in Oost-Vlaanderen heeft dus heel wat te bieden. De regio is bovendien heel goed gelegen en biedt veel economische troeven. 

Immo in Oost-Vlaanderen: een waaier aan mogelijkheden

Oost-Vlaanderen telt zo’n 1,5 miljoen inwoners. De belangrijkste steden zijn Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Dendermonde, Oudenaarde, Eeklo en Deinze. De provincie wordt ook dikwijls onderverdeeld in streken: het Waasland, het Meetjesland, het Scheldeland, de Vlaamse Ardennen en de Leiestreek. Immo in Oost-Vlaanderen omvat dan ook een brede waaier aan mogelijkheden: iedere streek heeft zijn eigen troeven en karakteristieken.

In de stad of op het platteland

Als we over immo in Oost-Vlaanderen spreken, maken we een onderscheid tussen de stedelijke agglomeraties en het platteland. Gent is de hoofdplaats van de provincie en een van de meest aantrekkelijke Vlaamse steden met een hoge levenskwaliteit, veel aandacht voor mobiliteit en een rijk cultureel aanbod. Een van de blikvangers is het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst). Verder zijn er ontelbare kleine dorpen waar het gezellig wonen is en residentiële wijken, dikwijls in de rand van de grotere steden. 

Band met de provincie behouden

De provincie Oost-Vlaanderen maakt deel uit van het programma ‘Wonen in eigen streek’. Daarmee kunnen gronden en gebouwen alleen overgedragen worden aan personen die een band hebben met de betrokken gemeente. Het is een commissie op provinciaal niveau die beoordeelt of er wel een voldoende band is. Het is een concept dat meer en meer in opmars is in Vlaanderen en werpt ook in Oost-Vlaanderen zijn vruchten af.   

Inzetten op duurzaamheid 

De Provincie Oost-Vlaanderen wil duurzaam wonen en bouwen stimuleren. Kiezen voor duurzaam wonen en bouwen betekent zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Wie duurzaam bouwt, streeft naar een zuinig energie- en watergebruik, een goede bereikbaarheid en een zuinig ruimtegebruik. In Oost-Vlaanderen werken verschillende actoren samen om duurzaam wonen op te kaart te zetten. Op die manier zet Oost-Vlaanderen zich volop als groene provincie in de kijker.

 

Lexicon