Immo in Vilvoorde

Geschreven door Renaud Chaudoir op 1 oktober 2012

Vlak bij Brussel en dicht bij het Pajottenland

Vilvoorde is een van de belangrijkste steden in de zogenaamde Vlaamse Rand. De stad ligt vlak bij Brussel en heeft heel wat troeven in handen. Immo in Vilvoorde is dan ook heel populair wat de nodige gevolgen heeft op de vastgoedprijzen. Maar dat Vilvoorde een aantrekkelijke woonstad is, staat buiten kijf. Bovendien valt er heel wat te beleven en sta je binnen tien minuten in een oase van groen en rust.

Immo in Vilvoorde is populair

Wonen in de rand van Brussel is niet goedkoop. Op 15 jaar tijd zijn woningen 2,5 keer duurder geworden, terwijl de prijs van bouwgrond verviervoudigde. De vastgoedprijzen in de Vlaamse Rand liggen sowieso al aan de hoge kant. Immo in Vilvoorde is dan ook erg aantrekkelijk en de stad heeft veel troeven in petto. Vooral omdat je er vlak bij Brussel woont en toch nog dicht bij het landelijke Pajottenland.

De Zenne als ijkpunt

Vilvoorde ligt ten noorden van Brussel en pal in de provincie Vlaams-Brabant. De stad telt meer dan 40.000 inwoners en ligt aan de Zenne. Het water hoort bij de stad en de Zenne heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Vilvoorde, niet in het minst voor de economische activiteit. Van oudsher is Vilvoorde een kanaalstad die openstaat voor vernieuwing en waar het gezellig toeven is.

Luchthaven als aantrekkingspool

Niet alleen de nabijheid van Brussel is een belangrijke troef voor Vilvoorde. Ook de luchthaven van Zaventem speelt een belangrijke rol. Het maakt van Vilvoorde een interessante locatie voor transport en logistieke bedrijven. Verder staat Vilvoorde ook bekend voor zijn viaduct op de ring rond Brussel dat op een hoogte van zo’n 30 meter het Zeekanaal Brussel-Schelde overspant. Vilvoorde kwam ook volop in het nieuws toen de Renaultfabriek er in 1997 werd gesloten waardoor heel wat mensen in de streek hun job verloren.

Grote Spaanse gemeenschap

Opvallend is de grote Spaanse gemeenschap in Vilvoorde die na de Tweede Wereldoorlog naar ons land emigreerde. Een op de tien mensen die in het centrum van Vilvoorde wonen, hebben de Spaanse nationaliteit en nog een groter aantal zijn tot Belg genaturaliseerde Spanjaarden. Vilvoorde is dan ook de enige stad in het buitenland waar jaarlijks de ‘Fiesta Rociera’ plaatsvindt, waar Spanjaarden uit Nederlands, Frankrijk en Duitsland op afkomen. De Spanjaarden in Vilvoorde vormen een echte gemeenschap en hebben hun eigen winkels, cafés en een voetbalclub.

Lexicon