Immo in Zaventem

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 oktober 2012

Aantrekkelijk woonstad met internationale allure

Wie Zaventem zegt, denkt aan de luchthaven en vliegtuigen. Maar uiteraard is Zaventem meer dan dat. Het is een stad in de Vlaamse Rand die erg populair is. Immo in Zaventem oefent een grote aantrekkingskracht uit op mensen die in en rond Brussel werken. Uit onderzoek blijkt dat inwoners met een vreemde nationaliteit sterker vertegenwoordigd zijn in Zaventem dan het gemiddelde in de Brusselse Rand. EU-burgers (zo’n 15%) vormen de grootste groep en wat veel te maken heeft met de aanwezigheid van de EU-instellingen en de verschillende multinationals in Brussel.

Immo in Zaventem populair bij expats

Die buitenlanders zijn in vele gevallen expats die Zaventem als uitvalsbasis gebruiken voor hun job in of net buiten Brussel. Immo in Zaventem is voor hen dan ook dikwijls van tijdelijke aard. De aanwezigheid van de expats vormt een troef voor Zaventem, maar is tegelijkertijd ook een aandachtspunt. Doordat de vraag groter is dan het aanbod, gaan de vastgoedprijzen sterk de hoogte in. Het is dus voor de stad zaak om huizen en appartementen voor alle lagen van de bevolking betaalbaar te houden.

Grote behoefte aan vastgoed

Zaventem ontsnapt – net zoals andere steden in de Brusselse Rand – niet aan de trends op de vastgoedmarkt. In de buurt van Zaventem is er veel tewerkstelling en logischerwijs een grote behoefte aan woningen en bouwgronden. De stad streeft naar een gezonde mix van inwoners en wil vermijden dat de stad overspoeld wordt door buitenlanders en zo zijn ziel verliest.

Bezienswaardigheden in overvloed

In totaal telt Zaventem zo’n 30.000 inwoners. De stad ligt in ‘het Dijleland’ (de streek tussen Brussel en Leuven) waar je veel groen terugvindt en van de rust kan genieten. Aan bezienswaardigheden is er in Zaventem geen gebrek. De Sint-Martinuskerk is een beschermd monument dat uit 1567 dateert. De blikvanger in de kerk is een meesterwerk van Antoon Van Dyck waarop Sint-Martinus zijn mantel met een bedelaar deelt. Verder zijn het Heemkundig Museum en het Kasteel Ter Meeren meer dan de moeite om te bezoeken. 

Lexicon