Natuur in Kortemark

Immo Kortemark

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 september 2016

Wonen in het hart van West-Vlaanderen

Langs de Handzamevaart, in het hartje van West-Vlaanderen, ligt Kortemark, een aantrekkelijke plattelandsgemeente met ruim 12.000 inwoners.

Natuur in Kortemark

Geschiedenis van Kortemark

De geschiedenis van het dorp Kortemark gaat zeker duizend jaar terug. In 1063 wordt de gemeente voor het eerst vermeld als ‘Merck’, wat duidt op een Frankische oorsprong. In die tijd was het een kleine nederzetting op de rand van het overstromingsgebied van de Krekebeek/Handzamevaart en de bossen van Houthulst. Ook de dorpen Handzame, Edewalle, Zarren en Werken, in het westen van de in 1977 ontstane fusiegemeente, hebben een lange geschiedenis achter de rug.

Lusten en lasten

Tegenwoordig is Kortemark een kleine landelijke gemeente met veel landbouwbedrijven, die voornamelijk diepvriesgroenten produceren. Hoewel Kortemark niet groot is, geniet ze een uitmuntende spoorverbinding naar verschillende uithoeken van het land. De IC 29 rijdt elk uur van De Panne over Kortemark naar Gent, Brussel, Leuven en uiteindelijk Landen – de langste ononderbroken treinrit van het land!

Een ander groot voordeel van wonen in Kortemark, is het prachtige landschap. Het pareltje van Kortemark is het groene Krekedal, de vallei van de Krekebeek/Handzamevaart, die van oost naar west door de gemeente loopt.

Immo Kortemark

Omdat wonen in Kortemark zo’n aanrader is, geven we je ook even de gemiddelde huizenprijzen mee:

  • 179.408 euro voor een koopappartement
  • 187.617 euro voor een woonhuis
  • 332.500 euro voor een villa, bungalow of landhuis
  • 151 euro per vierkante meter bouwgrond

Daarmee zit Kortemark ver onder de Vlaamse gemiddeldes en onder het niveau van verschillende buurgemeenten. Zowel Torhout als Roeselare, de twee dichtstbij gelegen steden, zijn aanzienlijk duurder (bron: FOD Economie).

Lexicon