wonen Kortrijk

Kortrijk: 6 aangename verrassingen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 13 mei 2016

Zo kende je Kortrijk nog niet!

Wonen in Kortrijk? Goed idee! Laat je zes keer verrassen door deze West-Vlaamse stad:

wonen Kortrijk

1.      Buda Kunstencentrum

Buda is een eeuwenoude wijk op een eilandje ten noorden van de oude Leie-arm in Kortrijk. In 2003 trokken de stad Kortrijk en de Vlaamse overheid het stadsvernieuwingsproject Buda op gang. Anno 2016 kun je volop van het resultaat genieten: je treft er het Buda Kunstencentrum aan, met de Budascoop, de Tacktoren, en, sinds kort, de Budafabriek. Met dit gebouw, ontworpen door het toparchitectenbureau 51N4E, heeft Kortrijk er niet alleen een levendig cultuurcentrum bij, maar ook een architecturale parel. De Budafabriek werd bijvoorbeeld opgenomen in de eindselectie van de prestigieuze ‘Mies van der Rohe Award 2013’.

2.      Oudste cabaretfestival van Vlaanderen

Perplx is de naam van Vlaanderens oudste en belangrijkste humor- en circusfestival, dat vroeger ‘Humorologie’ heette en al jaren in Kortrijk wordt georganiseerd. Wist je dat grote namen als Wouter Deprez, Wim Helsen, De Nieuwe Snaar, Kommil Foo, Michael Van Peel, Henk Rijckaert en Steven Mahieu er allen al minstens een keertje optraden?

3.      Historische binnenstad van Kortrijk

De oude binnenstad van Kortrijk is dan wel veel minder bekend dan die van Brugge of Gent, maar is ook erg de moeite. Verken het centrum van de Guldensporenslag en aanschouw het gotische stadhuis, het belfort, de Grote Markt, de Broeltorens, …

4.      Student in Kortrijk

Trokken West-Vlaamse jongens en meisjes vroeger nog naar Gent of Leuven om te studeren, dan kunnen ze nu ook in hun eigen provincie terecht voor een topopleiding. In Kortrijk zijn zowel de Universiteit Gent (campus Kortrijk) als de KU Leuven (KULAK) vertegenwoordigd. Daarnaast kun je studeren aan de hogescholen VIVES en Howest. Lees hier meer over Kortrijk Studentenstad.

5.      Centraal in een bruisende regio

De Guldensporenstad ligt in het zuidoosten van West-Vlaanderen, niet bepaald in het hartje van ons land. Toch heeft Kortrijk eigenlijk een prima ligging, want vanuit Kortrijk zijn veel steden prima bereikbaar. Denk maar aan Ieper, Roeselare, Oostende, Brugge, Gent, Oudenaarde, … Maar ook de Noord-Franse metropool rond Tourcoing, Roubaix en Lille – het kloppende hart van een groeiende, internationale regio – biedt vanuit Kortrijk kansen voor tewerkstelling, shopping, …

6.      Betaalbaar wonen

Woningen en appartementen in Kortrijk zijn relatief betaalbaar. Gemiddeld gezien betaal je hier minder voor vastgoed dan in Brugge, Gent of de Vlaamse Ruit.

Lexicon