Immo Oudergem: wonen tussen stad en Zoniënwoud

Immo Oudergem

Geschreven door Renaud Chaudoir op 18 september 2017

Wonen tussen stad en Zoniënwoud

Oudergem (of ‘Auderghem’ in het Frans) is een uitzonderlijk groene gemeente in het zuidoosten van Brussel, met onder meer een deel van het Zoniënwoud op haar grondgebied. Ideaal dus voor wie dicht bij de stad wilt wonen, maar toch ook op zijn of haar rust gesteld is. Een blik op het immo-aanbod in Oudergem.

Immo Oudergem: wonen tussen stad en Zoniënwoud

‘Oudrenghem’

De geschiedenis van Oudergem is rijk aan culturele, artistieke en godsdienstige gebeurtenissen. In 1251 werd de naam ‘Oudrenghem’ voor het eerst genoemd. Oorspronkelijk was het een dorpje gelegen in het Zoniënwoud, ontstaan in de vallei van de Woluwe. De aanleg van verschillende (spoor)wegen stimuleerde de bevolkingsgroei en vooruitgang van het plaatsje. Ondanks de grote verkeersassen die de regio vandaag doorkruisen, blijven de overblijfselen van het verleden te bewonderen in het natuurlijk en historisch erfgoed, zoals de vijvers, de Abdij van het Rooklooster en het kunstencentrum, en de Priorij van Hertoginnendal.

Wonen in Oudergem: ruim en groen

Oudergem staat bekend als een van de aangenaamste gemeentes om in te wonen, dankzij de grote parken en het feit dat een derde van haar oppervlak wordt ingenomen door het Zoniënwoud. In deze uitzonderlijk groene gemeente worden ruime, bosrijke villawijken afgewisseld met oudere en wat bescheidener wijken, die nu volop gerenoveerd worden. Het is een van de meest verfranste gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Daarnaast wordt Oudergem gekenmerkt door het Herrmann-Debrouxviaduct dat van west naar oost dwars door de gemeente loopt. Tussen noord en zuid vind je de R22, waarover ook tramlijn 94 loopt. Als zuidelijke toegangspoort tot de stad heeft Oudergem bovendien verschillende metrostations, nieuwe kantoren en winkelcentra, vlakbij de snelweg naar Namen.

Immo Oudergem: de vastgoedprijzen

Wonen in zo’n prachtige groene gemeente dicht bij de hoofdstad mag natuurlijk wel wat kosten. Voor appartementen, villa’s en bouwgrond is Oudergem dan ook een van de duurdere Brusselse gemeentes. De gemiddelde prijs voor villa’s is de laatste jaren steeds gestegen waardoor Oudergem in 2016 zelfs duurder was dan Ukkel. Prijzen voor woonhuizen liggen echter weer mooi rond het gemiddelde van Brussel. Als je vastgoed in Oudergem wilt kopen, hou dan rekening met de volgende gemiddeldes:

Lexicon