Immo Tremelo: wonen in een ‘Straffe Streekgemeente’

Immo Tremelo

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 januari 2018

Wonen in een ‘Straffe Streekgemeente’

Tremelo: vroeger een gehucht omgeven door dennenbossen, tegenwoordig een bloeiende gemeente met bijna 15.000 inwoners. Benieuwd naar het immo-aanbod? Laten we eens kijken wat deze Vlaams-Brabantse gemeente zoal te bieden heeft. 

Immo Tremelo: wonen in een ‘Straffe Streekgemeente’

Bos aan de weide

Er zijn wat interessante geschiedkundige weetjes te vertellen over Tremelo. Het is bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk waar de naam ‘Tremelo’ eigenlijk vandaan komt. In 1125 wordt er verwezen naar een bos dat ‘Emelo’ heet, een combinatie van ‘eme’ (‘weide’) en ‘loo’ (‘bos’). Het zou dus kunnen dat de naam ‘Tremelo’ komt van ‘Ter Emelo’. Er zijn nog wat andere theorieën, maar het is hoe dan ook zeker dat de naam Tremelo verwijst naar een bos.

Tremelo was lange tijd zo klein dat het zelfs geen eigen kerk had, waardoor de inwoners naar Werchter moesten trekken voor de eucharistieviering. In 1783 kreeg Tremelo toch een eigen kerk, nadat de misnoegde inwoners een proces hadden aangespannen tegen de abdij.

Toch was Tremelo zeker geen ingeslapen plaatsje. Het standbeeld ‘De Messenvechter’ herinnert aan de baldadige reputatie van Tremelo in de negentiende eeuw. De onvruchtbare bodem leidde tot armoede en honger, waardoor de gemeente werd geplaagd door miserie en criminaliteit. Bij conflicten hadden de Tremelonaars daarom al snel neiging om hun messen te trekken. Gelukkig zijn die moeilijkheden allang verleden tijd: inmiddels is Tremelo een bloeiend centrum waar de handel bloeit.

Wonen in Tremelo

Het is niet verwonderlijk dat een plaatsje dat vernoemd is naar een bos zich uitstekend leent voor mooie wandelingen. Daarnaast is Tremelo van oudsher een aspergedorp. De zandgrond is bij uitstek geschikt voor de teelt van die groente.

Daarnaast zet Tremelo zich in voor het label ‘Straffe Streekgemeente’. Dat wil zeggen dat Tremelo Vlaams-Brabantse streekproducten promoot, vooral geïnspireerd door ereburger Pater Damiaan. Denk bijvoorbeeld aan damiaanbrood of damiaankoekjes.

Immo Tremelo: de vastgoedprijzen

Wil je je laten omdopen tot Tremelonaar? Houd dan rekening met de volgende vastgoedprijzen:

Lexicon