In de toekomst gaan we kleiner wonen

In de toekomst gaan we kleiner wonen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 maart 2015

Kleiner wonen lijkt de trend, meldt Blavier-enquête

Uit een recente studie van Woningen Blavier blijkt dat we ons in de toekomst verwachten aan kleinere woningen. Men vroeg (kandidaat-)bouwers, kopers en verbouwers naar hun verwachtingen en hun eigen plannen. Die enquête bevestigt twee dingen: ook de jonge generatie heeft nog een baksteen in de maag. En kleiner wonen lijkt het antwoord op de uitdagingen van milieu en publieke ruimte.

In de toekomst gaan we kleiner wonen

Jongeren dromen nog steeds van eigen woning

Eén ding staat als een paal boven water: een eigen woning hebben is heilig voor de Vlaming. De enquête bracht aan het licht dat ook de jongste ondervraagde generatie (20-24 jaar oud) de bedoeling heeft een eigen woning aan te schaffen. En met dat doel voor ogen willen ze gerust besparen op vakanties, restaurants en kleding. Daarin verschillen de dromen en wensen van de huidige generatie dus amper van die van haar ouders.

Comfortabeler en kleiner wonen

Comfort en energiebewuste maatregelen staan voorop in de droomwoning van diezelfde jongeren. En dat gaat hand in hand met kleiner wonen. Drie op de vier ondervraagden vindt namelijk dat grote woningen te veel onderhoud vergen. Twee op de drie geeft dan weer de voorkeur aan een kleinere woning om zo te besparen op energiekosten. Een vooruitziende 52% vindt de aankoop van een kleinere woning interessant, om de rest van het budget te investeren in energiebesparende ingrepen.

Groot wonen is achterhaald

Meer dan de helft van de groep ondervraagden (56%) vindt dat grote woningen niet meer van deze tijd zijn. De verwachting van de meesten (85%) is dat mensen in de toekomst almaar kleiner zullen gaan wonen. Een logische evolutie, aangezien kleiner wonen heel wat praktische en financiële voordelen heeft.

Alternatieve woonvormen

Een duidelijke trend zit hem in de toenemende interesse naar alternatieve woonvormen. Co-housing, kangoeroewonen en duplexwonen zijn termen die tot voor nog niet zo ingeburgerd waren. Vandaag toont een aanzienlijk percentage (45%) van de 25- tot 34-jarigen interesse in dat soort nieuwe woonconcepten.

 

Lexicon