Laat je huis veilig achter en vermijd een inbraak

Op reis?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 augustus 2019

Vermijd inbraak en laat je huis veilig achter

Het is zomer, het ideale moment om er een tijdje tussenuit te trekken! Maar is het wel veilig om je woning zonder meer achter te laten? Inbraak is geen ondenkbaar scenario: in België gebeuren er gemiddeld zelfs 145 inbraken per dag. Wil je het bij jou zover niet laten komen, dan neem je maar beter maatregelen om een inbraak te vermijden. Ontdek onze tips voor een efficiënte inbraakpreventie.

Laat je huis veilig achter en vermijd een inbraak

Geef inbrekers geen enkele kans

Wist je dat geroutineerde inbrekers maar een paar minuten nodig hebben om een slecht beveiligde woning binnen te dringen en er met een aanzienlijke buit vandoor te gaan? Meestal (maar niet altijd) slaan inbrekers hun slag als de bewoners niet thuis zijn. Als je op reis bent, loop je dus extra gevaar.

Vergis je trouwens niet: inbraken gebeuren zowel overdag als ’s nachts. Meestal komen de dieven binnen langs de achterzijde van de woning. Zo kunnen ze niet alleen discreet te werk gaan, ze weten ook dat de beveiliging daar vaak het zwakst is.

Inbraakpreventie: drie soorten maatregelen

Beveiligingsspecialisten onderscheiden drie types inbraakpreventie die je idealiter met elkaar combineert:

  1. Bouwkundige maatregelen: maken de toegang via ramen en deuren moeilijker. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in extra verstevigingen en goede sloten.
  2. Elektronische beveiliging zoals alarmsystemen: hebben een afschrikkende functie. Sommige systemen sturen bij een inbraakpoging ook een melding naar de politie, een gespecialiseerde firma of naar jouw smartphone.
  3. Organisatorische maatregelen: wekken het vermoeden dat er altijd iemand thuis is (ook al is dat niet zo). Ook kun je de indruk geven dat er in jouw woning weinig te stelen valt.

Verstandige inbraakpreventie bestaat altijd uit een doordachte combinatie van maatregelen. Het heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin om te investeren in een gesofisticeerd alarmsysteem als je ramen en je deuren niet beveiligd zijn. Ook is een versterkte deur zinloos als je nog ramen met enkel glas hebt.

Tips van de politie om inbraak te vermijden

Vertrek je op reis? Let dan zeker op deze zaken:

  • Sluit je ramen en deuren goed af. Controleer alles nog een keer vlak voor je vertrekt.
  • Vraag je buren om een oogje in het zeil te houden.
  • Bazuin niet rond op sociale media dat je op reis bent.
  • Laat geen ladders, gereedschap of ander materiaal in je tuin rondslingeren waarmee inbrekers hun voordeel zouden kunnen doen.
  • Beschikt je huis over domotica? Laat dan op onregelmatige tijdstippen het licht aan- en uitgaan of controleer, als dat mogelijk is, via je smartphone de camera’s in je huis.

Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer geworden van een inbraak? Waarschuw dan zo snel mogelijk de politie via de 101-centrale, zodat zij ter plaatse kunnen komen om de nodige vaststellingen te doen.

Lexicon