Innovatief bouwen: een wielerbaan op het dak van een fietsclub

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 augustus 2013

Een sterk staaltje innovatief bouwen

De Chinese stad Sanya telt er binnenkort een attractie bij. Nederlands architectenbureau NL Architects werd er namelijk aangesteld om een fietsclub te ontwerpen. Vooral het dak van deze nieuwe fietsclub belooft een sterk staaltje innovatief bouwen te worden. Het architectenbureau ontwierp namelijk een dak in de vorm van een pagode, die tegelijk dienst doet als wielerbaan. Het dak krijgt hierdoor een dubbele functie.

Inventief bouwen: velodroom dient als zonnewering

De velodroom zal immers ook fungeren als zonnewering voor het fietsverhuur en het restaurant die op de begane grond gevestigd zijn. Sanya is gelegen op het eiland Hainan, en is de meest zuidelijke stad van China. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 25 graden, waardoor het een populaire toeristische bestemming is. In zo’n tropisch klimaat is een overstekend dak meer dan welkom, zo zegt Kamiel Klaasse van NL Architects.

 

De klassieke Oosterse pagode diende als inspiratiebron voor het design van de wielerbaan. Al heeft het design volgens kenners ook veel weg van het testcircuit op het dak van de Fiatfabriek in Lingotto, nabij Turijn. Niettemin is het design van de dakconstructie iets wat mooi past bij de Chinese cultuur en bouwstijl.

NL Architects won prijzen voor Block 5

De fietsclub is een gebouw dat behoort tot een groter vakantieresort. Het Amsterdamse architectenbureau is trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want het presenteerde eerder ook al het ontwerp van een ander vakantieresort in Sanya. Met hun ontwerp van het vakantieresort Block 5 viel het Nederlandse architectenbureau zelfs meermaals in de prijzen.

 

De opdrachtgever voor dit project is VANKE, een projectontwikkelaar die eerder ook al Nederlandse architecten inhuurde voor ontwerpen van woningblokken in China, onder meer ook in Sanya.

 

Lexicon