investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed: de juiste keuze of niet?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 oktober 2014

Vastgoed als investering

Heb je al eens een huis gekocht? Dan was dat waarschijnlijk met de bedoeling om er zelf in te wonen. Anderen investeren in vastgoed om een huis te bezitten als tweede verblijf of om later te kunnen verhuren. Met de opbrengst betalen ze hun hypotheeklening terug of investeren ze opnieuw in een volgende woning. Naast de huurinkomsten biedt deze investering in vastgoed nog heel wat voordelen.

investeren in vastgoed

Enkele voordelen van een investering in vastgoed

Naast elke maand huur ontvangen, is het ook mogelijk dat de waarde van het huis stijgt. Verkoop je op dat moment, dan ontvang je meer geld dan je oorspronkelijke investering. Huurprijzen worden bovendien geïndexeerd. Dit zorgt voor een jaarlijks rendement dat doorgaans schommelt tussen drie en 5%.

Nadelen van het beleggen in vastgoed

  • De aankoop van een woning brengt altijd heel wat kosten met zich mee. Naast de aankoopprijs moet je ook transactiekosten betalen, zoals bijvoorbeeld registratierechten en notariskosten.

 

  • Je moet er ook rekening mee houden dat er onverwachte kosten kunnen opduiken. Alle onderhoudskosten moet je namelijk financieren.

 

  • Vervolgens moet je er ook op letten dat je deze woning niet na minder dan vijf jaar opnieuw verkoopt. Doe je dit toch, dan moet je een meerwaardebelasting betalen van ongeveer 16,7%.

 

Een goede keuze?

Wereldwijd wordt er heel wat in vastgoed geïnvesteerd, vooral door de lage rente en monetaire ondersteuning. Bovendien wordt de bevolking steeds groter met als gevolg dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een woning.

 

In België was er in de eerste helft van 2014 een lichte prijsdaling van de woningen. Verwacht wordt dat de prijzen opnieuw zullen stijgen. Het aantal verkochte woningen zal namelijk de hoogte ingaan omdat veel mensen nog van de woonbonus willen genieten. Luc Machon van het Beroepsinstituut van de Vastgoedmakelaar voorspelt dat er een prijscorrectie van ongeveer 5% zal zijn in 2015. Hij vermeldt hierbij dat de overheid de woonfiscaliteit op peil houdt. In België is investeren in vastgoed dus zeker nog een goede investering. Het blijft een stabiele markt.

 

Lexicon