investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed steeds populairder

Geschreven door Renaud Chaudoir op 25 oktober 2012

Verdubbeling van het onroerend vermogen

De waarde van ons onroerend vermogen is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld en steeg van 440 naar 1.066 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Onroerend vastgoed maakt een steeds groter deel uit van de rijkdom van de Belgen, een trend die al merkbaar is sinds het begin van de jaren 2000.

investeren in vastgoedWaarom stijgt het onroerend vermogen?

De verklaring voor deze verdubbeling van het onroerend vermogen ligt in de eerste plaats in het toegenomen aantal woningen en appartementen die onder meer door de bevolkingsgroei noodzakelijk waren. Bovendien stijgen de vastgoedprijzen aan snel tempo.

 

Daarnaast zijn de rentes momenteel erg laag en is het einde van de financiële crisis nog niet in zicht, waardoor investeren in vastgoed nog aantrekkelijker is geworden. Daarenboven zijn er nog de gunstige fiscale factoren, zoals bijvoorbeeld de verlaging van de registratierechten.

Met eigen middelen investeren in vastgoed

Een opvallende trend is dat Belgen steeds meer eigen middelen inzetten om te investeren in vastgoed. Gemiddeld wordt ongeveer 60% van het aankoopbedrag van een woning via een hypothecaire lening afbetaald, terwijl dat enkele jaren geleden nog 80% was.

5 tips om zelf te investeren in vastgoed

  • Verzeker je ervan dat je investeert in vastgoed met een gunstige ligging. Vaak worden de 3 L’s daarbij vermeld: ligging, ligging en nog eens ligging.

 

  • Beleg niet je hele vermogen in vastgoed, maar investeer bijvoorbeeld maximaal 15%. Zo spreidt je het risico.

 

  • Hou er rekening mee dat de voorkeur van huurders en investeerders kunnen veranderen. Momenteel is het bijvoorbeeld zo dat jonge gezinnen een appartement kiezen boven een huis met grote tuin.

 

  • Let op het verschil tussen de bruto en netto huuropbrengst. Hou rekening met het kadastraal inkomen, de opcentiemen en de kosten van renovatiewerken.

 

  • Hou grote vastgoedprojecten in het oog. Op het einde wil de promotor vaak van de laatste panden af en vallen er vaak koopjes te doen!

 

Lexicon