Een opmerkelijke conclusie van het rapport is dat vooral de socialistische burgemeesters erg laag scoren. Zo zijn Renaat Landuyt van Brugge en Hilde Claes, inmiddels ex-burgemeester van Hasselt, gebuisd.

Is jouw burgemeester een van de beste van Vlaanderen?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 30 november 2016

Ook dit jaar heeft de krant Het Nieuwsblad zich gebogen over de vraag wie de beste burgemeesters van Vlaanderen zijn. In hun Gemeenterapport 2016 gaven ze de burgemeesters van alle Vlaamse gemeentes een score op 10. Om die te berekenen bevroeg de krant 65.000 Vlamingen. We zetten de resultaten op een rijtje.

Een opmerkelijke conclusie van het rapport is dat vooral de socialistische burgemeesters erg laag scoren. Zo zijn Renaat Landuyt van Brugge en Hilde Claes, inmiddels ex-burgemeester van Hasselt, gebuisd.

Vorselaar aan kop, Tienen onderaan

Volgens de lezers van Het Nieuwsblad heeft burgemeester Lieven Janssens (ACTIEV) van Vorselaar het afgelopen jaar het meest zijn best gedaan. Met een score van 9,2 op 10 prijkt zijn gemeente helemaal bovenaan in de rangschikking. Volgens Janssens is het geheim van dat succes een gezonde dorpsmentaliteit, een bruisend verenigingsleven en een gemeentekas die op orde is.

In Tienen is er minder reden tot feestvreugde. Met een score van amper 4,3 op 10 tekent burgemeester Katrien Partyka (CD&V) voor de rode lantaarn van het klassement. De reden? Volgens enkele ondervraagde inwoners zouden zij en haar voorgangers geen visie op de stad hebben.

Sp.a-burgemeesters scoren slecht

Een opmerkelijke conclusie van het rapport is dat vooral de socialistische burgemeesters erg laag scoren. Zo zijn Renaat Landuyt van Brugge en Hilde Claes, inmiddels ex-burgemeester van Hasselt, gebuisd. Johan Vande Lanotte (Oostende) haalt net de helft en Louis Tobback (Leuven) net iets meer: 5,4. Daniël Termont (Gent) haalt nog een respectabele 6,8 op 10.

Met een gemiddelde score van 6,2 op 10 leveren de liberale burgemeesters de beste prestatie. Zowel in de centrumsteden als in de kleinere gemeenten heeft Open VLD een aantal uitblinkers.

De top 10 van de beste burgemeesters

De burgemeesters van deze gemeenten konden dit jaar de beste punten voorleggen:

Wil je weten hoe goed de burgemeester van jouw gemeente gescoord heeft? Check dan bovenstaand kaartje of vul op de site van Het Nieuwsblad je postcode in om het rapport van jouw gemeente op te vragen.

Lexicon