4 manieren waarop slimme architectuur ons beter doet voelen

Je goed voelen dankzij … architectuur?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 12 juli 2017

4 manieren waarop slimme architectuur ons beter doet voelen

Dat je omgeving je gemoed kan beïnvloeden, vinden we vanzelfsprekend. In een groen stadspark voel je je als vanzelf beter en als de zon schijnt vergeten we al snel onze zorgen. Wetenschappelijk onderzoek wijst dat ook uit. De Britse openbare omroep BBC verzamelde enkele interessante bevindingen die de link leggen tussen architectuur en stadsplanning enerzijds en onze gemoedstoestand anderzijds.

4 manieren waarop slimme architectuur ons beter doet voelen

1. Een veelzijdige gevel maakt gelukkig

Een verrassende vaststelling: mensen voelen zich beter wanneer ze een complexe en interessante gevel zien dan wanneer ze een eenvoudige, monotone façade waarnemen. Met een Gaudí (Barcelona) of Horta (Brussel) in de stad, zit je dus goed.

2. Natuur verlicht de stress

Over de invloed van groen op de gezondheid en het geluk van mensen is al veel geschreven. Het effect van de natuur op de mens is dan ook heel groot. In steden en drukke omgevingen is het dus de kunst om voldoende groene oases te voorzien. Grote stadsparken en bossen waar je even in kunt ronddolen, maar evengoed boulevards met bomen langs. Ook uitkijkpunten waar je de weidse omgeving kunt zien, doen het goed.

3. Minder angstig en eenzaam dankzij compacte openbare ruimtes

Gezond is een jachtig leven niet, en toch leven we almaar sneller en vluchtiger. Vooral in de stad merken gezondheidsprofessionals meer psychische problemen op, zoals depressie, angststoornissen en schizofrenie. Opvallend is dat de openbare ruimte – stadsparken, pleintjes, wandelgebieden, … – een positief effect kan hebben op de mentale gezondheid. Door openbare pleintjes zo in te richten dat mensen dichter bij elkaar zijn, neemt de kans op toevallige ontmoetingen toe en daalt de eenzaamheid enigszins. 

4. De stad als een kaart in je hoofd

Ten slotte stelde men vast dat mensen zich meer op hun gemak voelen als ze zich ergens vlot kunnen oriënteren. Dat geldt zowel in steden als in gebouwen. Als je weet hoe alle plekken die je kent met elkaar in verbinding staan, nemen stress en angst af en voel je je sneller thuis.

Lexicon