Een kangoeroewoning: voordelig voor jong en oud

Geschreven door Renaud Chaudoir op 3 september 2014

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning of zorgwoning is een huis dat bestaat uit twee verschillende woondelen. De bewoners – een jong koppel en een bejaard echtpaar – delen kost en inwoon zonder aan privacy in te boeten. Het kangoeroewonen wint aan populariteit omdat het jonge koppels met een beperkt budget in staat stelt mooi en goedkoop te wonen. Bejaarden kunnen profiteren van de hulp en zorg van de jongere mensen die altijd in de buurt zijn.

Betaalbare huizen worden steeds schaarser en mensen worden steeds ouder. Aan die twee fenomenen geeft de kangoeroewoning een creatieve draai. Jonge mensen die een betaalbare woning zoeken, trekken in bij een bejaard echtpaar, dat op zijn beurt hulp krijgt in het huishouden. Het fenomeen is overgewaaid uit Australië en is aan een opmars bezig.

Van je woning een kangoeroewoning maken

Wie binnen een bestaande woning een zorgwoning maakt, hoeft daarvoor geen bouwvergunning aan te vragen. Als er ook muren moeten worden uitgebroken of verplaatst, dan geldt de stedenbouwkundige meldingsplicht. Alleen als de bestaande woning effectief wordt uitgebreid, is er een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Het meldingsformulier voor zorgwonen

Het is verstandig om voor de start van de werkzaamheden langs te gaan bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Die wijst je op eventuele voorschriften die van toepassing zijn in de regio. Vul ook steeds het meldingsformulier voor zorgwonen in.

 

Ga ook op voorhand even langs bij je notaris om schriftelijk vast te leggen welke delen gemeenschappelijk en welke privé worden gebruikt. Hij of zij tekent alles op zodat het zorgwonen vlot verloopt voor beide partijen. Denk ook na over de financiële regeling. Kies je voor een huurovereenkomst of laat je de andere partij gratis inwonen in ruil voor hulp? Het zijn zaken die je best in het begin duidelijk regelt. 

 

Lexicon